Prozor za prenos svih ploča Olimpka Lajonaisa!

Prozor za prenos svih ploča Olimpka Lajonaisa!

Leto obećava da će biti vruće za Olimpike Lionnais i to se oseća na početku prozora transfera. Blokiran prošle sezone od strane DNCG-a koji je nadgledao njen račun za plate i transfere tokom leta, klub rona je morao da stegne kaiš. Tako je nešto manje od 20 miliona evra potrošeno na dolaske Klintona Mate, Skelija Alvera, Pola Akouokua, Dijega Moreire, Mame Balde, Duje Kaleta-Kara, Džejka O’Brajena, Ejnslija Mejtland-Najlsa, Mahamadua Dijavare i Ernesta Nuamaha (pozajmica). To je dovelo do katastrofalnog početka sezone, ali se finansijska situacija raščistila za Les Gonesa koji je ipak prodat za 107,5 miliona evra, posebno prodajom Bredlija Barkole (Pari Sen Žermen), Kastela Lukebe (RB Lajpcig) i Romaina Fajvra (Bornmut). Oslobođen ograničenja DNCG-a ove zime, Olimpique Lyonnais je uspeo da ojača sa 50,5 miliona evra potrošenih na dolaske Malika Fofane, Poklon Orbana, Orela Mangale (pozajmica sa opcijom kupovine), Saïd Benrahma (pozajmica sa opcijom kupovine), Adrielsona, Lukasa Perija i Nemanje Matića. Korisni dodaci ekipi Pjera Sejdža koji su uspeli da se vrate na noge kako bi se dobro šesto mesto dobilo sinonim za kvalifikacije za Ligu Evropa.

Pošto je iz katastrofe prešao u državu mnogo više u skladu sa svojim ambicijama, Olimpique Lyonnais zna da će morati da se osloni na ovu dinamiku kako bi nastavio da obnavlja klub. Novi prihodi posle prodaje OL Reigna, koji je doneo 52,28 miliona evra grupi Fudbalskog kluba Igl, i prodaja LDLC Arene Žan-Mišelu Aulasu za 160 miliona evra, ojačali su novčani tok. Značajna sredstva koja su omogućila Olimpique Lyonnaisu da započne prozor transfera sa praskom sa 112,2 miliona evra potrošenih 8. Impresivna cifra s obzirom na to da trenutno nikome ne ide bolje od Rone na svetu, podijum kompletiraju Bajern Minhen (94,4 miliona evra) i Brajton & Hove Albion (84,5 miliona evra). To je u ovom trenutku i najskuplji prozor transfera u istoriji Rone pošto je 88 miliona evra potrošenih na leto 2019. već pretučeno. Očekuju se impresivne cifre, ali koje su daleko od definitivnog sa skoro dva meseca do kraja transfer prozora i ostalim pojačanjima.

OL najveći spender u Evropi

U ovom trenutku, Olimpique Lyonnais je dočekao samo dva nova lica u svojim redovima. Tako je levi bek Abner stigao iz Reala Betis Balompié za 8 miliona evra. Transfer koji je završen nekoliko meseci i koji je sada zvaničan. Pridružio mu se i centralni odbrambeni igrač Musa Niakhaté koji je svojim slobodnim dolaskom iz Notingem Foresta koštao 31,9 miliona evra. Kvalitativna dodavanja u defanzivnom sektoru za Les Gones koji su takođe overili stalne dolaske. Stigao prošlog leta na pozajmicu iz Molenbeeka, Ernest Nuamah je trajno regrutovan za 28,5 miliona evra. Ista situacija je i za mamu Baldé čija je opcija kupovine od 6 miliona evra vežbana. Regruti zime, Saïd Benrahma (€14.4m) i Orel Mangala (€23.4m) takođe su primorali Olimpique Lyonnais da plati i to nam daje prozor za transfer veći od 100 miliona evra. Pogotovo što ovo ne uzima u obzir Tijaga Almadu.

Kupljen od strane Fudbalskog kluba Igl, argentinski napadački vezni igrač igraće šest meseci u Botafogu, pre nego što u januaru stigne u Olimpique Lyonnais. Očekuje se da će transfer biti oko 20 miliona evra. Dok ostaje da se ojačaju i druge pozicije kao što su centralna odbrana, levi bek ili vezni red na primer, Olimpique Lyonnais bi trebalo da vidi da ovaj prozor za rekordni transfer dostigne vrhunac. To će očigledno zahtevati odlaske pošto je samo Skeli Alvero otišao za 4,75 miliona evra na strani Verdera iz Bremena. Sa dobrim rejtingom u Premijer ligi, Džejk O’Brajen je trenutno na nišanu Evertona, Notingem Foresta i Vest Hema i mogao bi da donese najmanje 20 miliona evra. Drugačija situacija za Rayana Cherkija pošto je godinu dana udaljen od isteka ugovora, ali bi trebalo da donese i lep ček za finansije Rone. Pošto će morati da skrati, Olimpique Lyonnais će moći da se oporavi dovoljno da finansira ovaj istorijski transfer prozor.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.