OM: Dolazak Roberta De Zerbija zapalio Italiju

OM: Roberto De Zerbi stigao u Marsej

Vest o njegovom dolasku u Marsej željno je iščekivala nekoliko nedelja i zvanično su je objavili Fokanci putem saopštenja za javnost u kojem se najavljuje potpisivanje trogodišnjeg ugovora: „OM sa zadovoljstvom najavljuje potpisivanje italijanskog trenera za naredne tri sezone. Četrdesetpetogodišnji rodom iz Breše već ima solidno iskustvo na najvišem nivou. Promovisan u trenera sa samo 34 godine posle profesionalne karijere napadačkog veznog igrača, Roberto De Zerbi se brzo uzdigao kroz redove Italije do Serije A i ustanovio svoj ambiciozni igrački identitet u Sasuolu 2018 godine. To je veoma lep potez Pabla Longorije i njegovog tima. De Zerbi je bio jedan od najtraženijih trenera u ovom trenutku posle ubedljivog boravka u Brajtonu. Stigao je u septembru 2022. da preuzme od Grejema Potera, starosedelac Breše je prvu sezonu završio na dobrom 6. mestu, pre nego što je ove sezone doživeo veće poteškoće, zaključivši godinu na 11. mestu u Premijer ligi, bez kvalifikacija za Kup Evrope.

Najavljeno na strani FK Barselona, Mančester junajted i posebno Bajern Minhen, konačno je u Marseju da stiže pošto je revidirao očekivanja od plate naniže. Na „Canebièreu“ će morati da oživi klub frustriran neuspešnom sezonom, istrgaće sve svoje trenere (Marselino, Gattuso i Gasset). Da bi to uradio, 45-godišnji trener stiže sa obiljem stručnog štaba, uključujući Đovanija Rosija, bivšeg sportskog direktora Sasuola i još sedam osoba. Ostaje da se vidi koji će odred imati. Uprkos odsustvu Evropskog kupa, klub iz Marseja bi trebalo da ima takmičarski tim, pogotovo što se regrutuje nekoliko igrača. Na strani Italije, rodne zemlje Roberta De Zerbija, njegov dolazak je imao efekat bombe. Ako su ga u poslednja 24 meseca toliko žudeli svi veliki italijanski timovi, od Juventusa do AC Milana i Napolija, zemlja Dolče Vita ostaje uzbuđena što će videti svog štićenika na poslu u Marseju.

Veliki ambiciozni trener

Posle formativnih iskustava u Fođi, Palermu i Beneventu, Roberto De Zerbi je prilično brzo stekao reputaciju modernog i perspektivnog trenera: „De Zerbi je trener sa jakim identitetom, veoma poštuje uloge sa igračima i stručnim štabom, kao i sa novinarima. On je svakako perspektivan i ambiciozan trener, sada sa dve važne godine međunarodnog iskustva iza sebe, želi da osvoji trofej“– kaže italijanski novinar Đakomo Morandin. I zaista, italijanski trener izgleda stiže u odlučujućem trenutku svoje karijere. Uprkos pozivu velikih timova, De Zerbi je odlučio da napravi još jedan posrednički korak u Marseju kako bi usavršio svoju evoluciju pre nego što preuzme kormilo ogromnog tima Lige šampiona. Poslednji ambiciozni projekat koji će biti razvijen zajedno sa Đovanijem Rosijem, Pablom Longorijom i Medhi Benatijom. Taktički genije Roberta De Zerbija je dobro uspostavljen: proizvodi atraktivan, napadan i efikasan fudbal, ali koji može da bude veoma energetski zahtevan, pedantan i kompleksan za asimilacija.

Uprkos svojoj reputaciji, Roberto De Zerbi je uvek odbijao ideju da bude filozof igre, priznajući da meša sopstvene ideje sa onima trenera koji ga inspirišu, posebno Pepom Gvardiolom i Marselom Bielsom: „Roberto De Zerbi je pre svega odličan trener. Ima napadačku, zasnovanu na identitetu, proaktivnu igru, sa ponekad spektakularnim osobinama. On prepušta mnogo slobode kretanja napadačima. Njegova igra ne prezire upotrebu mladih talenata, kao što su Raspadori, Traore i Lokateli ali i Turati u vreme Sasuola. Uspeva da motiviše svoje timove na najbolji mogući način i ovde u Sasuolu ga svi sa velikom naklonošću pamtimo po postignutim rezultatima, posebno u poslednjoj godini, kada nije propustio evropske kvalifikacije ni sa jednom gol razlikom“., kaže Đuzepe Guarino, urednik lokalnih medija CanaleSassuolo. Najpoznatiji je po napadačkom stilu igre, bez obzira na opoziciju, koja zahteva veliku sposobnost prilagođavanja i iščekivanja od svojih igrača

Drugi element koji nam dolazi iz Italije što se tiče De Zerbi-jeg dodira je njegova sposobnost da unapredi sve igrače kojima upravlja: „On je trener koji ostavlja svoj trag, prodire u vas, poboljšava igrače i zapravo ima dosta igrača koji su uspeli da naprave razliku.u odličnom odnosu sa njim na terenu i van njega. Čvrsto veruje u snagu svojih ideja i njegovi timovi imaju jasan, prepoznatljiv otisak. Imao je veliki uticaj na italijanski fudbal i šire. On je trener koji ne voli pola mere, koji radi sve da diskutuje. Ili ti se sviрa ili mrziљ, ali sam ubeрen da жe se svideti navijaиima Marseja. Uvek kažem: Roberto De Zerbi istroši one koji ga nemaju jer gde god da je išao, ostavio je sjajno sećanje i napravio toliko svojih klevetnika da glođe. Voli napadački i spektakularan fudbal, stoga odobrava nešto u odbrani čak i protiv italijanske tradicije, ali njegovi timovi igraju fudbal, sa velikim slovom F, tako da sam ubeđen da će se narod Marseja dobro zabaviti sledeće sezone i da će biti ponosan na svoj tim“.objašnjava Antonio Papagaj, novinar i direktor medija SasuoloNews koji takođe sarađuje sa TuttoMercatoWeb. Posebno u Sasuolu, italijanski trener je uspeo da maksimalno iskoristi potencijal Manuela Lokatelija, Jérémie Boga, Stefana Sensija, Pola Lirole i Đakoma Raspadorija.

Logičan i relevantan izbor

Videti trenera žudnju za najvećim timovima u Evropi kako se pridružuje klubu kao što je OM lišen Evropskog kupa sledeće sezone je polu čudo za narod Marseja. Ali naši italijanski susedi su ubeđeni u relevantnost ove odluke koju je doneo bivši trener Sasuola: „To je svakako izbor u skladu sa njegovim poreklom, ali istovremeno i iznenađujući za mnoge. Bilo je nekoliko glasina o njemu: Barselona, Ajaks, Juve… Izbor za izlazak iz Premijer lige svakako nije bio lak, ali je i izbor karaktera. Po mom mišljenju, Marsej je mesto kao niko drugi na svetu i mislim da je takođe želeo da oseti određenu vrstu pritiska. Ako klub zna kako da ga podrži, posebno u teškim trenucima, De Zerbi će uzdići OM“nastavio je italijanski novinar Đakomo Morandin. Analiza koju su podelile njegove kolege.

Pored njegovih taktičkih kvaliteta, njegove ljudske veštine takođe mogu učiniti da ceo Marsej pljune. U okruženju sa velikim pritiskom, Roberto De Zerbi zna kako da stavi red u grupu: „Na ljudskom nivou, De Zerbi je veliki motivator. Verujem da je tim kao što je Olimpique de Marseille njegova idealna veličina i, istovremeno, on je osoba koja će najverovatnije napraviti odskok kluba, naročito posle razočaravajućeg šampionata. Veza između kluba i italijanskog fudbala je jaka. I, u svakom slučaju, mimo sirena velikana, verujem da je De Zerbi prihvatio stimulativan projekat, takođe zato što će Đovani Rosi, Dugogodišnji sportski direktor Sasuola, takođe stići u Marsej. Uradićeš dobar posao sa njim.“– dodaje Đuzepe Guarino, koji je veoma dobro sarađivao sa novim jakim čovekom OM-a kada je bio sa Neroverdijem.

Ali deo italijanskog naroda bi takođe voleo da de Zerbi napravi iskorak u Premijer ligu, ne omalovažavajući njegovu odluku da ode u OM, što je novi srednji korak koji obećava da će biti nagrađujući: „Nadao sam se da ću ga videti u Mančester junajtedu na derbiju sa Gvardiolom, ali nisam razočaran što ga vidim u OM jer sam ubeđen da je Marsej veliko mesto za njega. Ide napred, korak po korak, a posle Brajtona, izabrao je novu etapu pre ciljanja na Olimp jer mislim da će sledeći korak biti super vrhunski klub. Napustio je Serie D i za nekoliko godina se etablirao u velikom italijanskom i internacionalnom fudbalu. Mislim da nije opsednut najboljim klubovima na svetu, još uvek je mlad, i akumulira iskustvo pre velikog skoka, ali pre ili kasnije će ći tamo“.najavljuje Antonio Papagaj.

Ali Italija upozorava Marsej

Ponekad se smatra previše nestrpljivim, pristalice OM-a ne bi trebalo prebrzo da oglašaju protivpožarni alarm. De Zerbi profil ima sve kvalitete da OM zablista i (konačno) vrati u Marsej trofej, tako žudi za OM-om ali i italijanskim trenerom koji ima samo u svom ličnom rekordu Serie C Italijanski kup 2016. sa Fođom i ukrajinski Super kup 2021. sa Šakhtarom Donecom: „Ako je De Zerbi oličen u duhu OM- a, on bi mogao da bude njena odskočna daska na evropskom nivou. Za mene mu je potreban trofej, a onda može da postane jedan od trenera koje će gledati narednih sezona. Lično, veoma poštujem OM, navijači će morati da ostanu blizu njega i pokušaju da ga ne kritikujem prvom greškom. Ako postane jedno sa okolinom, ubeđen sam da će podići trofej.“, objašnjava italijanski novinar Đakomo Morandin. Metod koji smo u velikoj meri dešifrovali u ovom članku.

Bivši vezni igrač koji je igrao za AC Milan, Napoli, Moncu i Kluž nije na prvom iznenađenju. Njegov izbor da potpiše za Šakhtar Donetsk, pa čak i Brajton, već je izazvao protok mastila i privukao pažnju njegovog iskustva. U tom smislu, De Zerbi voli da preuzimanje rizika pretvori u snagu: „Nisam iznenađen. De Zerbi voli ambiciozne projekte. To pokazuje njegova karijera, uključujući i fluktuirajuće rezultate: Foggia, Benevento, Sasuolo, Shakhtar i Brighton. On je trener koji sebe ispituje i kada uspe da utisne svoju ideju o fudbalu u reprezentaciji, on pravi razliku. Verujem da je klub izabrao jednog od najboljih tehničara koji je dostupan na tržištu“., objašnjava i Đuzepe Guarino. A reči svih bivših igrača koji su radili sa De Zerbijem tokom karijere umiruju pristalice OM-a, menadžere i buduće igrače.

Naši italijanski prijatelji takođe pokušavaju da pripreme navijače Marseja za određene specifičnosti, koje su već postavljene u Marseju za samo nekoliko nedelja. Roberto De Zerbi je veoma vezan za svoju jedinstvenu metodu i njegov način rada zahteva obilje asistenata i desnih ljudi, što su Pablo Longorija i Medhi Benatatia već veoma dobro razumeli: „Pošto sam imao priliku da ga poznajem, mogu da kažem da nisam iznenađen, jer me pre nekoliko godina nije iznenadio izbor Šakhtara Donjecka. De Zerbi je trener na neki način poseban, koji pažljivo odmerava svoje izbore, koji voli izazove, koji vodi računa o svakom detalju o čemu govori dolazak Đovanija Rosija sa kojim je radio u Sasuolu, koji intenzivno živi na svakoj utakmici i siguran sam da će uspeti da stvori sjajan osećaj sa navijačima i uradi nešto važno sa ekipom“., zaključuje Antonio Papagaj. U svakom slučaju, Italija će sledeće sezone imati oči malo više fiksirane na Ligu 1 i mnogo je uverljivija nego kada je Đenarom Gattuso stigao u Marsej ili Fabio Groso u Lion.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.