Koliko musa Niakhatй stvarno vredi?

Koliko musa Niakhatй stvarno vredi?

Polako, ali sigurno. Tako smo do sada mogli da rezimiramo OL-ove prozore za prenos. Na kraju sezone koja je pokušavala koliko i oduzima dah u svom scenariju i njegovom ishodu, Les Gones je morao da diše. Praznik dobrodošlice koji je omogućio svim herojima poslednje berbe da donose određene odluke. Opozvan u reprezentaciji Francuske, da bi učestvovao na Olimpijadi sa ekipom Tjerija Henrija, Aleksandar Lakazet je, na primer, odbio zlatni most iz Saudijske Arabije kako bi ostao sa svojim omiljenim klubom sledeće godine. Ovo je dobra vest za Lion, koji će se takođe osloniti na arhitektu njihovog neverovatnog povratka prošle godine sa sveže diplomiranom Pjer sejdžom.

Držeći kičmu, čak i ako je nekoliko odlazaka igrača u vazduh (Čerki, Kakeret, O’Brajen), OL je uspeo tiho da krene napred u svom prozoru za transfere. Oslobađajući Enrikea nekoliko dana pre isteka njegovog ugovora, lideri Rona su nekoliko meseci napredovali sa svojim pionima obezbeđujući usluge Abnera iz Betisa. Još uvek na skupom koloseku grumena Jankube Minteha, Lion je takođe želeo da pojača svoju odbranu, koja je i dalje bila previše krhka prošle sezone. Prolazeći pored DNCG-a bez problema, OL je odlučio da izađe na Moussa Niakhaté i operacija je veoma na putu da bude završena što je pre moguće.

Musa Niakhaté je odigrao samo jednu sezonu u Ligi 1

I zaista, kao što smo vam ekskluzivno otkrili ovog četvrtka, Lion je postigao ekspeditivan dogovor sa Notingem Forestom da obezbedi usluge odbrambenog igrača. U potrebi da likvidira svoju najbolju imovinu i proda kako bi izbegao sankcije engleskog Finansijskog fer-pleja, postignut je dogovor sa engleskim klubom za oko 15 miliona evra, prema našim informacijama. Daleko od lude sume za 28-godišnjeg igrača, čija se vrednost procenjuje na 16 miliona evra na specijalizovanom sajtu Transfermarkt i kome je ostalo još godinu dana ugovora sa Nezgodnim drvećem. Ovim sjajnim transferom, Niakhaté će takođe imati priliku da se vrati u Ligu 1 kroz ulazna vrata.

I zaista, pošto je prošao kroz LOSC trening centar od 8 do 15 godina, rodom iz Roubaixa konačno je eksplodirao u susednom Valensijensu u Ligi 2. Odigrao je devet utakmica u svojoj prvoj sezoni sa 18 godina, ustanovio se u centralnoj odbrani naredne sezone i etablirao se kao jedan od najboljih odbrambenih igrača u antekamberu elite između 2015. i 2017. godine. Prebačen u Mec istog leta, otkrio je Ligu 1 kao starter. A čak i da Grenati imaju komplikovanu sezonu, koja se završila na poslednjem mestu, Musa Niakhaté se istakao kao jedna od najvećih francuskih nada na svojoj poziciji. Sa ovim novim statusom regrutovan je za 10 miliona evra od strane Majnc i otkrio je Bundesligu. Kockanje koje se isplatilo.

Brzo kapiten u Majncu, povrede skratile vreme u Forestu

Na drugoj strani Rajne, bivši igrač LOSC-a dobija na zrelosti. Otkrivši još jedan fudbal, mnogo neobuzdaniji ofanzivno, čovek koji je potom pozvan u omladinski tim Francuske radio je na svojim veštinama i trljao ramena sa velikim napadačima. Stena je brzo postala nepokolebljiva i istakla se kao jedan od lidera nemačkog tima. Izlažući prilično zabrinjavajući spokoj kako na terenu, tako i u svlačionici, čak je postao kapiten kluba iz Rajnlanda u svojoj trećoj sezoni. Neverovatna odgovornost koja svedoči o odbrambenim i vokalnim liderskim kvalitetima igrača koji je u to vreme još bio mlad. Pogotovo što se znalo da je Majnc bio jedna od najboljih odbrana u Nemačkoj tokom njegovog mandata. Intervjuisan u aprilu 2022 od strane RMC-a, stena 1m90 je objasnila kako je uspeo tako brzo da se popne na merdevine sa Nullfünferom:

«Da li nešto znači biti najmlađi kapiten u Bundesligi? Biti najmlaрi, ne. Ali to znaиi biti kapiten sa druge strane. To mi dokazuje da klub ima poverenja u mene, u moju ličnost i da dajem 100 odsto. Mislim da biti kapetan potiče od mog vaspitanja. Oduvek sam želeo da uradim pravu stvar… da ne pratim druge… Na to sam verovatno najponosniji. Uvek sam mislio svojom. Ponekad sam protiv žita i to mi ne smeta. Mislim da mi pomaže kao kapitenu kada moramo da pričamo o važnim temama. U Majnc sam stigao sa 22 godine… Često su mi govorili da postoji potreba za vremenom za prilagođavanje. Ali ne za mene. Moja volja prevazilazi sve. U Mec sam otišao kao 4. centralni odbrambeni igrač, završio sam u reprezentaciji, jer sam sebi rekao da se u mojoj glavi to neće tako desiti. U argraniči se sa Majncom, to je bila ista stvar. Odmah sam želeo da budem važan igrač, da razgovaram sa saigračima, čak i bez nemačkog. Sledeжe godine, sa 23 godine, bio sam zamenik kapitena.»

I posle četiri sezone visokog leta u Nemačkoj, rodom iz Roubaixa je neizbežno bio u iskušenju da preuzme još jedan izazov. Ovaj izazov je bio u Engleskoj sa promovisanim Notingem Forestom. Počevši od sezone 2022-2023 kao starter sa istorijskim klubom preko Lamanša, sudbina je konačno radila protiv njega sa problematičnom povredom skočnog zgloba. Fizički problem koji ga je naterao da bude odsutan sa terena sedam dugih meseci. Nepregledno čekanje igrača visoko cenjenog od strane njegove uprave i koji je morao da se aklimatizuje na potpuno novu ligu. Završava sezonu kao starter, započinje onu koja je upravo prošla sa istim statusom. Međutim, sada, posle nekoliko grešaka u laktu i ramenima, AFCON sa Senegalom, Notingemov broj 19 se ne smatra trajnim nameštanjem u planovima Nuna Espirita Santa tokom poslednjih meseci takmičenja.

Nezaustavljiv sa Senegalom, može da dovede u OL

Autor 37 pojavljivanja sa Šumom, njegovo vreme neće ostati veliki otisak na stanovnicima Gradskog tla. Tako će OL ipak dobiti osvetoljubivog igrača, rešenog da ponovo pokrene karijeru na prikladan način. Les Gones će takođe ojačati tako što će sa Senegalom privući starijeg igrača u Aliou Cissé. Opredelivši se za Lavove terange 2022. posle dugih razgovora sa Sadio Maneom, kako se i sam poverio, severnjak izlazi iz 2024. godine gde je potvrdio svoj status startera stečenog u leto 2023. Autor veoma dobrih nastupa sa afričkim šampionom 2021. godine, bio je starter tokom AFCON-a 2023. godine gde je odigrao samo dve utakmice zbog blage povrede.

Opisan kao robustan odbrambeni igrač u duelima i veoma inteligentan u čitanju intervencija, Niakhaté ima mnogo kvaliteta da pokaže. Željan da se pridruži prestonici Galija posle razmene sa Orelom Mangalom, Lion može da se pohvali da će dobiti igrača koji je izgleda rešen da zablista u Roni. Levonogi, profil koji nedostaje u rearguardu Liona, čini se da je postavio da bude starter u sistemu Pjera Sejdža i ako uspe da bude pošteđen povreda, nema sumnje da je OL napravio veoma dobar potez uprkos ceni o koja bi se mogla pričati na prvi pogled.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.