Ko je Ismael Konй, kanadski grumen na putu?

Ko je Ismael Konй, kanadski grumen na putu?

Neki su ga otkrili pre dve nedelje tokom Francuske – Kanade u Bordou. Obučen u svoj broj 8, Ismael Kone je impresionirao i učinio da Eduardo Kamavinga proživi iskušenje, sve do njegovog izlaska u 84. minutu. Fizički impozantan (visok je 1m88 i težak 76 kg), dominantan je u duelima, nikada nije bio opterećen loptom pod pritiskom, sposoban da napadne prostore, Kanađanin je napravio čist primerak za svoju 17. selekciju u dresu Kanuksa. Te večeri, Kone je svakako bio najbolji igrač sredine terena koji je bio prisutan na terenu Matmut Atlantique.

Prošlo je 19 dana i ovaj meč je svakako utešio lidere OM-a u ideji da potpišu 22-godišnjaka. Jer, prema našim informacijama, sada je blizu postizanja potpunog dogovora između kluba iz Marseja i upravnog odbora Hornetsa, dok je igrač već odbio skuplje ponude Rome i Vest Hema da se pridruži Kanebičeru. Gest koji pre svega odražava želju da radi po naređenju italijanskog trenera Roberta De Zerbija, vernog dvostrukom pivotmenu koji je bio snaga njegovih timova, u Sasuolu ili u skorije vreme u Brajtonu.

Proizvod koji je u toku

Ako će neki navijači OM-a radije ostati odmereni pri dolasku igrača koji stiže iz Šampionata, a koji je i dalje obeležen propalim brakom sa Ilimanom Ndiajeom ove sezone, čini se da nekoliko znakova i dalje ukazuje na to da je ovo dobar pik. Peti igrač sa najviše iskorišćenih igrača van terena od strane Toma Kleverlija u Votfordu prošle godine (2.811 minuta tokom 46 mečeva), rodom iz Abidžana završio je prvu punu sezonu u Evropi, dve godine po dolasku iz Impact Montreala, u Kanadu. Iznad svega, pokazao je sa svojim nacionalnim timom svoju sposobnost da podigne nivo igre suočen sa nedaćama, kao protiv Francuske, ili Argentine prošlog petka na Kopa America (Kanada je konačno izgubila 2:0).

Po profilu, Kone izgleda zadovoljava specifikacije veznog igrača koje traži Roberto De Zerbi, tačnije svestrani igrač, pouzdan pod pritiskom, sposoban da pogađa i probija linije driblingom ili dodavanjem, a udarno u obe oblasti (bio je odlučujući 7 puta ove sezone u Šampionatu). Ipak, sa 22 godine Kone još uvek ima prostora za napredak. Ako se često postavljao kao tehnički lider u svojim timovima, ponekad je isticala njegova nonšalantna strana, a to je svakako ono što je ohrabrilo njegovog trenera Džesija Marša da ga skine na poluvremenu protiv Perua, pre dva dana, posle prvog precrtanog prvog poluvremena sa glavom naopačke. Njegova sposobnost da nastupa u okruženju tako vrućem i eksplozivnom kao što je kontekst Marseja takođe ostaje nepoznata do danas. Narednih nekoliko meseci će nam dati neke odgovore…

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.