Dve velike pretnje se naziru iznad prozora za transfer Lige 1!

Liga 1: TV raspored za 33. meč

Zvanično je, prozor za prenos je otvorio svoja vrata u Francuskoj. Klubovi Lige 1 i Lige 2 zvanično mogu da steknu nove igrače na tržištu kako bi ojačali svoje odrede. Letnja transfer pijaca koja je, kao što je to često slučaj, otvorila je svoja vrata ranije nego u našim evropskim susedima, gde će klubovi morati da sačekaju još nekoliko dana kako bi pokrenuli svoje manevre. Zvanično, barem.

Međutim, ovaj prozor letnjeg transfera verovatno će biti malo komplikovaniji nego inače za francuske klubove, koji su već bili suočeni sa konkurencijom stranih klubova sa većom kupovnom moći, posebno preko Lamanša. Kao što je naznačeno Le Parisien, postoji saudijska pretnja, drugu godinu zaredom. Ekipe saudijske Pro lige bi ipak ovog leta trebalo da dođu da odrade kupovinu u evropskim i posebno francuskim timovima, ciljajući zvezde šampionata, ali i druge dobre igrače sa malo diskretnijim profilom kao i mlade igrače sa potencijalom.

Totalno zamagljeno

Problem sa kojim se suočavaju i druge evropske lige, a najverovatnije će patiti i La Liga ili Serie A. S druge strane, postoji još jedna pretnja specifična za Francusku, a još je više zabrinjavajuća: TV prava. Liga 1 još uvek nema emitera, pa su klubovi u potpunoj neizvesnosti. Teško je regrutovati ili budžet za narednu sezonu kada ne znate koliko će novca biti primljeno od prodaje televizijskih prava, od kojih ovi klubovi zavise da bi preživeli.

Pogotovo što povrh svega, sve ukazuje na to da će francuski klubovi konačno dobiti manje novca nego poslednjih sezona, Vinsent Labrune cilja ukupno niže od 700 miliona evra uključujući i međunarodna prava, kada LFP trenutno dobija više od 800 miliona evra. Ako klub kao što je PSG ne bi trebalo da bude previše hendikepiran ovom neizvesnošću, većina francuskih timova je u mnogo složenijoj situaciji…

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.