Njukasl može da se plaši najgoreg u prozoru letnjeg transfera!

Njukasl: Edi Hau smiruje stvari za Bruna Guimarãesa

Već postoji panika među Svracima. I dok prozor letnjeg transfera još uvek nije zvanično otvorio svoja vrata preko Lamanša, poslednji sedmi u Premijer ligi, koji sledeće sezone neće učestvovati ni u jednom evropskom takmičenju, našao se u kontekstu koji je najblaeme zabrinjavajući. Kao podsetnik, engleska fudbalska elita već nekoliko godina sprovodi sopstvena finansijska pravila pod nazivom „Pravila profita i održivosti (PSR)“. Ideja je jednostavna: klubovi ne mogu da potroše više nego što zarađuju i imaju ovlašćeni deficit, u periodu od tri godine, od oko 123 miliona evra. I stanovnici Parka Svetog Džejmsa našli su se, kao takvi, u oku oluje.

Nekoliko odlazaka kojih se treba plašiti…

Četvrtak uveče, Nebeski sportovi saopštio je, naime, da je šest klubova Premijer lige sada pod pretnjom sankcija: Čelsi, Aston Vila, Everton, Notingem Forest, Lester Siti, ponovo u vrhunskom letu godinu dana nakon što su ga napustili, a samim tim i Njukasl. Uprkos dolasku Saudijaca preko Fonda za javna ulaganja (PIF) na čelo kluba, „Geordies“ će morati brzo da poravnaju metu pošto je Evertonu nedavno odbijeno deset bodova (sankcija je konačno smanjena na šest bodova u februaru) i Notingem Forest je dobio odbitak od četiri boda. Zbog toga, i da bi se izbegle takve posledice, tim koji trenira Edi Hau je primoran da napravi jednu, ili čak nekoliko velikih prodaja do kraja meseca kako bi ostao u granicama finansijskog fer-pleja.

Sa ovim na umu, Telegraf nagovestio je, ove subote, da bi Vojska Toona mogla da proda mladog Jankubu Minteha (19 godina). Regrutovan za 8 miliona evra iz Odensea u julu 2023. godine, desni pobednik „Svraka“ treba da se vrati na severoistok Engleske posle uspešne čarolije pozajmice sa Fejenordom (11 golova i 6 asistencija na 37 utakmica u svim takmičenjima). Impresivan nastup koji nije uspeo da zavede Arnea Slota, njegovog bivšeg trenera, sada na klupi Liverpula posle odlaska Jirgena Klopa. Prema pisanju engleskih medija, 45-godišnji batavijski tehničar želeo bi da privuče gambijski grumen na Anfild. Operacija koja bi potom mogla da donese ne manje od 40 miliona funti „Svracima“, odnosno oko 47 miliona evra.

Takođe blokira u pravcu dolazaka…

Iako bi takav dogovor ponudio pravi dašak svežeg vazduha Njukaslu, koji je pod finansijskim pritiskom, to nije jedini odlazak koji se razmatra ovog leta. I zaista, Aleksandar Isak, kojeg prati Arsenal poslednjih meseci, i Entoni Gordon takođe su najavljeni za odlazak. Još gore, „Svrake“ bi mogle da budu primorane da prodaju Bruna Gimaraeša, koje redovno pominje PSG ili Barča. „Moja budućnost? Imam ugovor sa Njukaslom i veoma sam srećan. Ne znam šta će biti sa Finansijskim fer-plejom, ali mogu da kažem da sam veoma srećan.“, reče Brazilac mikrofonu TNT Sportovi, čiji ugovor traje do juna 2028. Udvarajući se mnogim evropskim timovima i među najvišim tržišnim vrednostima na svojoj poziciji, 26-godišnji vezni igrač bi logično dozvolio Njukaslu da izbegne sankcije iz Premijer lige ali bi njegov odlazak znatno oslabio kolektiv tima osnovanog 1892. godine.

Ugrožene u pravcu polazaka, Svrake takođe prolaze kroz mnoge poteškoće u vezi sa prvim stazama koje se pominju u pravcu dolazaka. Dugo ga je pratila uprava NUFC-a, Tošin Adarabijo (26 godina) konačno je odlučio da se nastani u Londonu gde se obavezao na Čelsi. „Plavci“ bi, istovremeno, mogli da se pomere ispred Njukasla u slučaju Đordija Mamardašvilija (23), koji je sada u bojama Valensije. Osećajući da se vetar okreće, gornji ešaloni Toonsa dali su inicijalnu ponudu od 15 miliona evra (oko 18 miliona evra) za Džejmsa Traforda, Burnlijevog mladog golmana. Međutim, ovaj predlog su odbili Klaretsi, prema poslednjim informacijama iz Nebeski sportovi. Dovoljno da se potvrdi, još malo, borbe na koje trenutno nailazi četvorostruki engleski šampion.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.