Mančester siti objavio rat Premijer ligi!

Mančester siti objavio rat Premijer ligi!

Krpa gori između Mančester sitija i Premijer lige. Uprkos 6 titula u poslednjih 7 sezona engleskog šampionata, „Nebeskoplavi“ su u oku oluje. Razlog? 115 optužbi za kršenje propisa i finansijskih pravila Premijer lige. Ročište je zakazano za sledeći ponedeljak i trebalo bi da traje dve nedelje, na kraju ćemo znati ko će pobediti u natezanju između Mančester sitija i Premijer lige. Ekipa koju trenira Pep Gvardiola rizikuje teške sankcije kao što su značajne novčane kazne, odbitak bodova za narednu sezonu ili administrativno oslobađanje. Dok je telo koje upravlja engleskom prvom divizijom izvuklo, odgovor je brzo stigao iz mandžuanske ekipe.

Zaista, „Nebeskoplavi“ su odlučili da odgovore podnošenjem žalbe protiv Premijer lige kao što je otkriveno od strane Tajms. Tim pod zastavom Emirata podneo je pravni dokument na 165 strana u kojem se tvrdi da je diskriminisan i naziva pravila nametnutom „tiranijom većine“, imajući u vidu da su se njeni rivali založili za uvođenje tih pravila kako bi se ugušio njihov sportski uspeh. Ova pravila potiиu od reforme koja datira iz decembra 2021, ubrzo nakon preuzimanja Njukasl Junajteda od strane Saudijske Arabije. Oni imaju za cilj da spreče klubove da naduvaju komercijalne sporazume koje imaju sa partnerima, posebno ako su ovi drugi povezani sa vlasnicima kluba.

Šizma u okviru Premijer lige

Sporna tačka koja čini sukob još važnijim za ishod Premijer lige. Ako Mančester siti ikada pobedi, mogao bi da ponudi mnogo više slobode partnerima u njihovim sponzorskim ugovorima. Bez procene Premijer lige, to će omogućiti zloupotrebe kao što su veštački naduvani ugovori kako bi se klubovima ponudila veća finansijska moć. To je poguralo između 10 i 12 klubova Premijer lige da se postroje iza šampionata sa potkrepljujućim dokazima i svedocima.

Mančester siti je dobio podršku još jednog kluba koji je stao na njegovu stranu prema pisanju engleskih medija. Mandžunjani takođe traže odštetu za gubitke pretrpljene zbog pravila koja smatraju nezakonitim. Odabrani iznos i udeo prihoda koji nisu stigli posle odloženih i otkazanih projekata iznosio bi nekoliko desetina miliona evra. Od 10. do 21. juna, sukob Mančester sitija i Premijer lige verovatno će animirati vest i mogao bi da stvori veliki preokret za engleski fudbal.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.