Premijer liga: Veliki korak Mančester sitija ka tituli zahvaljujući Haalandu i iznenađujućem Ortegi

Premijer liga: Veliki korak Mančester sitija ka tituli zahvaljujući Haalandu i iznenađujućem Ortegi

Pobeda ili ništa. Mančester siti zapravo nije imao izbora tokom ovog puta u Totenhem. Pobeda Arsenala od 1:0 na Old Trafordu na „Mančester junajtedu“ u nedelju naterala je aktuelnog šampiona da pobedi ili rizikuje da ostavi prednost „Gunerima“ pred početak poslednjeg dana Premijer lige. Sitizeni su zaista zaostajali jedan poen pred početak večernjeg meča. Gvardiola je to znao, greške nisu bile dozvoljene. Trener je poslao svoj tipičan tim sa Kovačićem povezanim sa Rodrijem na sredini terena dok su Foden, De Brujne i Silva počeli da podržavaju Haalanda.

Postecoglou je pripremio potez poređavši Dragušina u odbrani, Bentancura i Hojbjerga za stepen više. Recept koji je dobro funkcionisao tokom ovog prvog poluvremena. Spursi su veoma inteligentno pritiskali svoje protivnike, koje je već spasao Ederson na Bentankurovu prvu šansu (6′). Foden je brzo reagovao, dobro pomognut neuspešnim odobrenjem Hojbjerga, osujećen čvrstom rukom i odlučujućim spasavanjem Vikarija (16′). Uprkos ovom upozorenju, Totenhem je bio taj koji je kontrolisao postupak, sa, na primer, iznenađujućih 61 odsto poseda lopte posle pola sata igre.

Haaland i Ortega daju Prednost Sitiju u odnosu na Arsenal

Evropski šampioni pokazali su neobičan tehnički otpad, posebno izazvan ovim pritiskom Spursa. Gvardiola je već počeo da povlači 100 koraka u svom kraju i verovatno je podigao glas na pauzi. Njegov tim se vratio na teren promenjen, oprezniji u duelima i precizniji u svojoj igri. De Brujne je brzo pozvao Vikarija levom nogom (47′). Ederson je takođe ostao oprezan na Sonovoj volej posle krošea sa desne strane (49′). To je bila dobra stvar za njega jer je u narednoj akciji De Brujne novim naletom pogodio metu ovim krošeom koji je bio odlučujući za Haalandov 26. gol (0-1, 51′).

Siti je uradio najteži deo, dok je strahovao za De Brujnea, a potom i za Edersona, obe žrtve nenamerno loših udaraca Matara Šara (58′) i Romera (62′). Dvojica igrača su konačno ponovo stao na noge pre nego što su brzo ustukli za svoje mesto. Zamajavanja brazilske Ortege odmah je bila odlučujuća ispred Kuluševskog (71′). Ušteda koja najavljuje loš kraj meča za Skajbluese, koje su ponovo mučile greške koje se mogu izbeći, kao što je ova pogrešna procena Dijasa u njegovoj loži koju Kuluševski nije uspeo da iskoristi (80′). Ortega je ponovo bio tamo.

Siti će biti dva boda ispred Arsenala pre Meča 38

Mandžunjani su iskreno drhtali. Ovog puta je Akanđi bio taj koji je totalno promašio ovu kontrolu i pustio Sona da ide na gol. Međutim, Korejac takođe nije uspeo da pobedi nemačkog golmana, koji je napravio još jedan veliki spas (86′). Herojski, bulvar je bio još veći jer je Siti ponudio sebi poslednji šalter preko Fodena, koji je video doku kako provocira Poroa destabilizovan belgijskom dribling brzinom do te mere da je počinio nepopravljivo u svojoj oblasti. Haaland je iskoristio ponudu da udvostruči prednost sa penala (0-2, 90’+1) i ponudi svojoj ekipi vrlo verovatnu novu titulu engleske lige. Pre toga će morati da zadrže ova dva boda ispred Arsenala kada u nedelju budu domaćini Vest Hemu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.