6 stvari koje treba znati o Ipsvič Taunu, malo verovatna promocija Premijer lige

6 stvari koje treba znati o Ipsvič Taunu, malo verovatna promocija Premijer lige

1 – Klub je bio u trećoj diviziji pre godinu dana

Pošto je postao redovan član Lige 1 (treća engleska divizija) 2019. godine, Ipsvič se poslednjih meseci popeo na društvene lestvice engleskog fudbala. Nakon što je promovisan u šampionat u maju 2023. godine, klub sa sedištem u Safolku prkosio je šansama završivši na drugom mestu u šampionatu ove sezone, obezbedivši drugu promociju zaredom.

2 – Ed Sheeran sponzoriše klub od 2021. godine… i ponekad služi pivo u baru za osveženje

Ljubitelj Ipsvič Tauna od ranog uzrasta, britanski popstar Ed Sheeran uložio je mnogo vremena i novca u klub. Od 2021. godine, starosedelac Halifaksa sponzoriše „Momci traktorista“i nije neuobičajeno da ga vidimo kako šeta po portman roudu, istorijskoj jazbini Ipsviča, kao najčešće smrtnicima. U oktobru, autor „Oblik tebe“ čak je primećen kako servira pinte pristalicama kluba, smešeći se od uva do uva. Iako nije bio u mogućnosti da učestvuje na svečanosti u subotu, 33-godišnji pevač jeste zakazao igračima sastanak po povratku u Englesku.

3 – Više Evropskog kupa od Monaka ili OL u kabinetu za trofeje

Ipsvič nije rođen juče. Pre vegetacije u antehamberu engleskog fudbala između 2002. i 2019. godine, klub Safolk je uspeo da izgradi lepu reputaciju na kontinentu. Šampioni Engleske 1962. „Momci traktorista“ devetnaest godina kasnije osvojili su Kup UEFA (sada Ligu Evropa), svoj jedini kontinentalni trofej, pobedivši holandski klub Alkmar u finalu. Godina u kojoj je Sočauks stigao do polufinala. Sa Evropskim kupom na svoje ime, Ipsvič ima bogatije srebrno posuđe od nekih spomenika francuskog fudbala kao što su Monako ili OL.

4 – Roj Kin je smenjen iz kluba 2009 godine

Ikonični igrač i kapiten Mančester junajteda, Roj Kin se jednom okrenuo karijeri menadžera. Neuspela konverzija, počela je sa Sanderlendom između 2006. i 2008. godine, potom je nastavljena u Ipsviču, gde su ga loši rezultati kluba doveli do izlaska 2011. godine. On nikada nije bio glavni trener od tog neuspeha.

5 – Pucanje sa… Pele i Silvester Stalone

Godine 1981, godina Ipsvičove evropske titule, neki od igrača kluba, kao što su škotski internacionalac Džon Vork, Englez Rasel Osman i Irac Kevin O’Kalahan, učestvovali su u snimanju filma Pobeda je naša, uz legendarnog Silvestera Stalonea i Pelea. Film koji govori o svakodnevnom životu ratnih zarobljenika, zatvoren u logoru Gensdorf, gde su saveznici i nemački vojnici ubijali vreme igrajući fudbal četrdesetih godina prošlog veka.

6 – Nadimak im je „Ljudi traktora“

Nadimak „Momci traktora“, igrači Ipsviča svoj nadimak duguju jakim ruralnim korenima regiona Safolk. Bilo je to 2001. godine tokom meča protiv Lidsa da je ovaj nadimak prvi put korišćen. „Gubimo od gomile vozača traktora“pevali su navijači Pauna, koji su u to vreme zaostajali 2:1. Scena koja je kasnije dala uspon čuvenoj ironičnoj pesmi „1-0 za dečake traktore“, što ćemo možda morati da čujemo sledeće sezone.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.