Šta budućnost nosi za Tijaga Silvu?

Šta budućnost nosi za Tijaga Silvu?

Četiri godine, Tijago Silva je živeo svoj plavi san u Čelsiju. Stigavši u englesku prestonicu posle osvajanja Pariza, Brazilac je doživeo vožnju rolerkosterom sa stanovnicima Stamford Bridža. Međutim, sa skoro 40 godina, branilac je stigao do kraja svoje avanture u engleskom gradu. Nenadoknadivo, tim iz Londona i bivši igrač PSG-a najavili su juče ujutru kraj svog sindikata na kraju sezone 2023-24. Čelsi je izdao saopštenje za javnost u kojem je Čelsi poslao emotivnu poruku klubu i njegovim pristalicama. Iznad svega, jasno je stavio do znanja da to nije oproštaj već rastanak.

„To ne znači da je to definitivan kraj. Nadam se da ću ostaviti otvorena vrata kako bih mogao da se vratim u bliskoj budućnosti, ali u drugačijoj ulozi ovde. Zbogom onima koji odu i ne vrate se. Nameravam da se vratim jednog dana…“ Ali u и kakvoj ulozi? Pre nekoliko meseci, Telegraf otkrio je da je Auriverde internacionalac već počeo da menja karijeru i počeo da trenira da bi postao trener. Engleski mediji su objasnili da on već ispunjava ovu misiju sa saigračima, sa kojima je veoma zahtevan na treninzima i utakmicama.

Budućnost kao trenera

Telegraf dodao je da je takođe rekao svojim menadžerima kako tim treba da se gradi i igra. Na primer, želeo je da tim igra nisko u odbrani. To nije bilo mišljenje njegovih menadžera, koji nisu uvek dobro shodali njegove primedbe. U slučaju povratka u Čelsi, stoga možemo da mislimo da će to biti početak trenerske karijere sa omladinskim timom priori. Što se tiče neposredne budućnosti, Tijago Silva će morati sebi da postavi prava pitanja. Očigledno je da nema dileme da je okačio kopačke.

Prošlog januara, njegova pratnja je bila veoma jasna našim kolegama u Tim. „Tijago je uvek vodio računa o sebi, uvek je trenirao veoma profesionalno i danas ubira prednosti toga. Namerava da nastavi da igra na najvišem nivou. Tijago misli da može da odleža još dve godine ovako.“ Planira da igra najmanje do 2026. godine, dok ne napuni 42 godine. Gde može da se vrati? Kao slobodan agent, iskusni Tijago Silva ne bi trebalo da ima manjak zahteva.

Igranje na vrhunskom nivou još dve godine

Jedan klub se već pozicionirao. Poslednjih nekoliko meseci, Fluminense je više puta pozivao da ga vrati. Ali to zapravo nije prioritet za fudbalera, koji 22. septembra puni 40 godina. Zaista, njegova ideja je da nastavi da igra u Evropi, po mogućstvu u velikom klubu. Čak i da igraču ostane još mnogo toga u njemu i da bi i dalje mogao da bude na usluzi, posebno francuskim klubovima, trenutno je teško zamisliti veoma veliki tim koji se kladi na njega kao startera. Sa druge strane, to bi eventualno mogao da bude slučaj kao treći defanzivac ili kao igrač u rotaciji, ako prihvati tu ulogu.

Mogao bi da potpiše i za klub nešto nižeg kalibra i nastavi da doprinosi kao starter. Ali, pored njegove želje da igra na veoma visokom nivou, mora se dodati da bi Tijago Silva voleo da ostane u Evropi kako bi njegovi sinovi mogli da nastave da igraju u Čelsijevo omladinskoj akademiji. Ulazak u drugi londonski klub, ostati blizu njih, mogla bi da bude opcija. Baš kao i otkrivanje nove evropske lige ili nešto egzotičnije lige, poput Saudijske Pro lige, koja voli da regrutuje igrače koji su igrali u Premijer ligi. Nema sumnje da će Tijago Silva biti razmažen po izboru, pošto se čini da već zna šta želi da uradi.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.