Kristal Palas: fenomenalna metamorfoza Žan-Filipa Matete

Kristal Palas: fenomenalna metamorfoza Žan-Filipa Matete

15. septembar 2016. 15. septembar 2016. 15. septembar 2016. 7 U potrazi za napadačem kako bi ojačao svoj napadački sektor posle povreda Aleksandra Lakazeta i Nabila Fekira, Olimpique Lyonnais se kladio na Žan-Filipa Matetu. Briljantan u dresu Čateaurouxa, 19-godišnji igrač u to vreme smatran je budućim velikana, on koji je izlazio iz odlične sezone sa 13 postignutih golova na 29 nacionalnih mečeva. Pridruživanje Les Gonesu je stoga bio važan korak u karijeri rodom iz Sevrana. Ali OL je možda stigao malo prerano za njega, koji je svakako morao da prođe kroz srednju fazu.

U Lionu je igrao uglavnom sa rezervama. Što se tiče profesionalne grupe, on se samo tri puta pojavljivao (2 puta u Ligi 1 i 1 put u Kupe de Fransu). Kako bi mu omogućio da napreduje i stekne vreme igranja, OL ga je poslao na pozajmicu u Ligu 2 stranu HAC (18 golova na 36 utakmica), pre nego što ga je 2018. prodao Majncu za 10 miliona evra. U Nemačkoj je igrač rođen u 97. nastavio svoj zamah tako što je 14 puta (2 asistencije) pronašao mrežu na 34 utakmice u svim takmičenjima.

Mateta postiže golove

Dugo je bio povređen u svojoj drugoj sezoni (3 gola, 1 asistencija na 18 mečeva), potom je postigao 10 golova (1 asistencija) u prvom delu sezone 2020-21. Potom je poslat na pozajmicu u Kristal Palas tokom prozora zimskog transfera (1 gol na 7 mečeva). Ubeđeni njegovim kvalitetima, talentom i potencijalom, Orlovi su odlučili da ga ponovo zadrže na pozajmici pre nego što ga trajno kupe 2022. godine za 11 miliona evra. Izbor zbog kojeg engleski tim ne žali. Posle još dve sezone (7 golova u prvoj, 2 u drugoj), tera sve da se slože.

Zaista, postavio je svoje najbolje trenutke u Engleskoj. Pored toga što je pružio 4 asistencije, postigao je 14 golova u svim takmičenjima, uključujući 9 u kalendarskoj godini. Poslednji, pa čak i penali su skorašnji pošto ih je juče postigao u pobedi od 2:0 protiv Njukasla. Novinari su takođe bili uzbuđeni posle njegove nove proteze (već je postigao 2 gola protiv Vest Hema na prethodnom meču, napomena urednika). Sunce piše o njemu: „Mateta je ostavio Aleksandra Isaka, čija se vrednost procenjuje na 100 miliona funti, u senci dok se napadač oslobađao u srcu Njukaslove zaostale linije“.

Glasneov dobar uticaj

Njegov trener Oliver Glasner uživao je u svojoj igri. „Žan-Filip Mateta ima mnogo kvaliteta i sada ima samopouzdanja.“ Austrijskom treneru, koji je 19. februara stigao na klupu Palasa, ovo nije strano. Pod njim je Mateta postigao 8 golova na 10 mečeva. Otkako je Glejzer preuzeo vlast, Francuz je drugi najbolji strelac Premijer lige, iza Čelsijevog Kola Palmera sa 10 golova. Ovo nije izbeglo pažnjuIvning Standard, koji evocira metamorfozu bivšeg OL igrača, čiji ugovor ističe u junu 2026.

„Meteorski uspon Žan-Filipa Matete poslednjih meseci jedan je od glavnih uspeha rane ere Olivera Glasnera u Kristal Palasu (…) Francuz sada ima osam golova na devet utakmica otkako je Glasner preuzeo vođstvo u februaru, a prvi put je napravio razliku za tim – Mateta je postigao oba gola pošto je Palas izbacio Njukasl sa 2:0 na Selhurst parku. Neizbežno, nastupi 26-godišnjaka, koga još uvek vuče federacija DR Kongo, ne prolazi nezapaženo. Poslednjih nekoliko meseci njegovo ime se dovodi u vezu sa nekoliko klubova u Nemačkoj. Pre nego što je potpisao za Huga Ekitikea, Ajntraht Frankfurt je testirao vodu ove zime. U februaru se sa Bajer Leverkuzenom povezao onaj koji je igrao u francuskom U19 i ekipi Espoirsa. Nema sumnje da će mu, ako nastavi ovim tempom, drugi udvarači ovog leta pokucati na vrata.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.