Mančester Siti: Impresivan povratak u formu eksplozivnog Jérémy Dokua

Mančester Siti: Impresivan povratak u formu eksplozivnog Jérémy Dokua

Dolaskom ovog leta iz Rena, Žerémy Doku se očekivao za svoju prvu sezonu sa Mančester Sitijem. Mora se reći da je belgijski internacionalac imao težak zadatak da nasledi Rijada Mahreza na profilu vinera koji dinamitira odbranu. Jer, ekipa Sitizena je očigledno delovala neuravnoteženo na ovom nivou i početak sezone je pokazao granice da na krilima ima samo profile poput Bernarda Silve i Džeka Greališa. U poteškoćama, nijedan igrač nije delovao sposobno da zaista zapali meč driblingom ili ubrzanjem.

A dolazak Jérémy Dokua omogućio je Pepu Gvardioli da ima pravo rešenje na desnom ili levom boku. Jedino pitanje bilo je o vremenu adaptacije bivšeg igrača Rena, poznatog po nedoslednosti. Kako je mogao da upije Gvardiolin softver poznat po tome što insistira na disciplini i kontroli, a ne na ludilu? Prve reči kao da su dale nagoveštaje pošto je 21-godišnji napadač brzo zablistao i eksplodirao odbranu Premijer lige. U prvih 8 mečeva u novim bojama postigao je 2 gola i pružio 5 asistencija i čak osvojio startno mesto u XXL ekipi, posebno u napadačkom sektoru.

Luksuzna zamena

Međutim, početak mlade karijere Jérémy Dokua pokazao je da mu još uvek nedostaje malo doslednosti na vrhunskom nivou. Posle povrede mišića, na kraju je postepeno nestajao i očigledno gubio samopouzdanje. Kao zamena, čini se da njegovi unosi više nisu ubeđivali Pepa Gvardiolu koji je više voleo Džeka Greališa. Ali sada, u poslednjih nekoliko nedelja, Jérémy Doku se vratio da natera sve da se slože. Protiv Real Madrida, a potom i protiv Čelsija, njegovo upoznavanje učinilo je da Dani Karvajal i Malo Gusto prožive noćnu moru, dok je protiv Lutona ponovo pronašao mrežu (prvi gol u PL od novembra). Pravi volja, nije oklevao da istroši odbranu, da izvrši uticaj i završio je odlučujući. Dovoljno da prodrma hijerarhiju? To je mogućnost, što je rekao Pep Gvardiola na konferenciji za medije. „Uradili smo to u poslednje dve utakmice, ali to ne znači da će se to desiti u narednih nekoliko utakmica. Zavisi kako ćemo se probuditi i moja inspiracija mi dođe u mozak…“– rekao je on pre nego što je nastavio.

„Ono što je važno je da su, kada su igrali, igrali zaista dobro. Džek Greališ je igrao dobro u poslednje dve utakmice protiv Real Madrida i Čelsija, a uticaj Džeremija Dokua, svi su to videli protiv Madrida i Čelsija, bilo je momentalno…“ Ovog četvrtka uveče Mančester siti igra odlučujući meč u trci za titulu protiv Brajtona. Pobeda je obavezna za kretanje u okviru jednog boda Arsenala, koji je trenutno na dve utakmice prednosti. A da bi dominirao nad ljudima Roberta De Zerbija, Pep Gvardiola će morati da računa na sjajnog Žerémija Dokua koji u odsustvu Erlinga Haalanda može da postane jedan od napadačkih aduta španskog trenera. Ostaje da se vidi da li će to učiniti kao starter ili kao luksuzna zamena kao što je to činio u nedavnim mečevima.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.