Britni Griner: Zvezda WNBA razmatrala samoubistvo dok je bila u pritvoru u Rusiji

Phoenix Mercury center Brittney Griner is a two-time Olympic gold medallist

Britni Griner uhapšena je u februaru 2022. na moskovskom aerodromu nakon što su vlasti pronašle vape kertridže u kojima se nalazilo ulje kanabisa; Griner se izjasnio krivim i poslat je u kaznenu koloniju; Upozorenje: Ovaj članak može biti uznemirujući i okidač za neke čitaoce.

Britni Griner je otkrila da je razmišljala o samoubistvu dok je bila u zatvoru u Rusiji nakon hapšenja zbog optužbi za drogu u februaru 2022.

Griner je uhapšen na aerodromu u Moskvi nakon što su ruske vlasti pronašle vape kertridže u kojima se nalazilo ulje kanabisa, koje je ilegalno u Rusiji.

Griner je igrala u ruskoj Premijer ligi kada je uhapšena pre dve godine. Ona se izjasnila krivom po optužbama i osuđena je na devet godina zatvora i poslata u kaznenu koloniju.

„Želeo sam da uzmem svoj život više puta u prvim nedeljama“, rekao je Griner američkoj radioteleviziji ABC.

„Osećala sam se kao da odlazim odavde tako loše. Celo srce mi je ispalo iz tela. Samo ovaj nadmoćni osećaj kao da mi je lift pao ispod nogu.

„Ja sam u fazonu, ‘Moj ћivot je ovde gotov. U sred njih koji mi prelišaju torbe, tu su dva patrona. A ja sam u fazonu, „O, moj Boћe, kako sam napravio ovu greљku?“

„Kako sam bio odsutan i napravio tu ogromnu grešku? Mogla sam samo da vizualizujem sve za šta sam se toliko trudila da se samo raspadam i odem.“

Griner je bila u Rusiji kako bi nastavila da igra za svoj evropski tim UMMC Ekaterinburg, ali je od tada obećala da neće ponovo igrati u inostranstvu ukoliko to ne bude sa reprezentacijom SAD.

Griner (33) je bio u pritvoru skoro 10 meseci, ali je oslobođen u zatvorskoj razmeni u koju je umešan ruski trgovac oružjem Viktor Bout u decembru 2020.

„Nisam mislio da mogu da prebrodim ono što mi je potrebno da bih prošao“, dodao je Griner.

„Definitivno sam razmišljao o (samoubistvu). Ali onda, bio sam u fazonu, šta ako ne puste moje telo mojoj porodici? A ja sam bio u fazonu, ‘Ne mogu da ih proрem kroz to. Moram da izdržim ovo.“

Griner je takođe detaljno opisala uslove svoje ćelije, rekavši da se ponekad osećala „manje od čoveka“.

„Kada uđemo u ćeliju, tu je kupatilo“, rekao je Griner. „Postoji mala klizališta koja curi i onda samo dodajte sloj prašine, prljavštine, smrknutosti, mrlja od krvi. Samo prljavština.

„Imao sam nekoliko majica, par pari trenera, cipele na nogama. Jednu košulju sam pocepao i iskoristio za čišćenje. Koristio sam jedan kao toalet papir. Sa mojom prljavom, prljavom rupom u zemlji sa izmetima svuda po njemu.

„To je bio trenutak kada sam se osećao najprljavije i, kao, manje od čoveka.“

Britni Griner vodila Je Finiks do titule WNBA 2014.

Pre oslobađanja, zvezda Feniks Merkjurija rekla je da joj je naređeno da napiše pismo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

„Naterali su me da napišem ovo pismo. Bilo je na ruskom“, rekla je ona. „Morao sam da tražim oproštaj i zahvalnost od njihovog takozvanog velikog vođe. Nisam želeo to da uradim, ali sam istovremeno želeo da se vratim kući.“

Griner je igrala u svojoj prvoj WNBA od incidenta 19. maja 2023. godine, završivši sa 18 poena, šest skokova i četiri blokade za Merkur.

Griner, koji je vodio Finiks do titule u WNBA 2014. godini, prošle sezone je odigrao 31 utakmicu, prosečno beležeći 17,5 poena, 6,3 skoka i 2,2 asistencije. Osmostruka All-Star je tokom svoje 10-godišnje karijere prosečno beležila 17,7 poena, 7,5 skokova i 2,7 blokada.

Ukoliko ste bili pogođeni bilo kojom od tema prikupljenih u ovom članku, možete se besplatno obratiti Samarićanima pozivom na broj 116 123 u Velikoj Britaniji.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.