Bronny James: Sin LeBrona Jamesa debitovao za koledž košarku za USC Trojance pet meseci posle srčanog zastoja

Southern California guard Bronny James dribbles during the first half of an NCAA college basketball game against Long Beach State Sunday, Dec. 10, 2023, in Los Angeles. (AP Photo/Mark J. Terrill)

Boni Džejms je u nedelju debitovao za TROJANCE na koledžu, pošto je doživeo srčani zastoj tokom treninga na domaćem terenu Galen Centra 20. NBA ikona LeBron Džejms bio je prisutan da gleda svog sina u akciji dok su se Trojanci suočavali sa Long Bič Stejtom

Broni Džejms, sin NBA ikone LeBrona Džejmsa, izrazio je zahvalnost svima koji su ga podržali nakon što je debitovao na koledžu za Južnu Kaliforniju skoro pet meseci nakon što je doživeo srčani zastoj.

Džejms je doživeo srčani zastoj 20. Nedavno su ga njegovi lekari i medicinsko osoblje USC-a osuli da učestvuje u praksi potpunog kontakta, s obzirom da je bio ograničen na to da sam vežba tegove, kardio i pucnjavu.

Devetnaestogodišnja garda je u nedelju imala četiri poena, tri skoka i dve asistencije, sišavši sa klupe da igra pred svojim ocem superzvezdom, ali nije mogla da spreči poraz Trojanaca u produžetku od Long Bič Stejta 84-79.

Džejms je odšetao sa svojim ugašenim saigračima i nije pozdravio svog oca koji je sedeo pored terena, ali je dao kratku izjavu hordi okupljenih novinara posle toga.

„Samo želim da kažem da sam zahvalan na svemu“, rekao je Džejms, zajedno sa zahvalnošću klinici Mejo, gde je dobio terapiju, kao i roditeljima, braći i sestrama, glavnim trenerom Trojanaca Edijem Enfildom i njegovim saigračima „tokom ovog teškog perioda u mom životu“.

Ukupno, Džejms je zabeležio 16 minuta, uključujući i početak petominutne dodatne sesije, ali on tada nije bio faktor pre nego što je poslednji put izašao. Šutirao je 1 od 3, pogodivši trojku u drugom poluvremenu.

Njegov najveći utisak je ipak došao na defanzivnu stranu. Svi Džejmsovi skokovi su bili na odbrambenom staklu i imao je dve krađe.

Live NCAA Basketball


Live NCAA Basketball


Live NCAA Basketball


„Mislio sam da je Broni igrao dobro“, rekao je Enfild. „Branio je na visokom nivou. Dobro je čuvao brze balhandlere u drugom timu.

„Bilo je uzbudljivo za sve da ga vide tamo i siguran sam da je njegova porodica bila najuzbudljivija.“

Enfild je dodao da će Džejmsovu minutažu i dalje pratiti medicinsko osoblje USC- a.

Odigrao je šest minuta u prvom poluvremenu, kada su Trojanci vodili 45:30 na pauzi. U svom drugom trominutnom nastupu, Džejms je napravio ogroman blok na Džejdona Džonsa, koji je na brzoj pauzi štukao do koša, što je razdušalo navijače.

Čuvar južne Kalifornije Broni Džejms dribla tokom prvog poluvremena NCAA koledž košarke protiv Long Bič Stejta u nedelju, Dec. 10, 2023, u Los Anđelesu. (AP Photo/Mark J. Terrill)

Džejms je brzo prosledio svojim saigračima, čak i kada se činilo da je mogao da šutira, a asistirao je na zakucavanju Vinsenta Ivučukvua, koji je takođe doživeo srčani zastoj kao brucoš. Vratio se da odigra 14 utakmica prošle sezone.

„Sjajno je videti Bronija napolju, uložio je mnogo rada u teretanu“, rekao je Ivučukvu. „Pričali smo pre utakmice, a ja sam mu rekao da izađe na videlo i zabavi se“.

Džejms je prvi put ušao u igru za oko sedam minuta, a neki u masi su stajali i navijali. Promašio je prvi šut, pokušaj za tri poena.

Nekoliko trenutaka ranije, dojavio je loptu daleko od igrača Long Bič Stejta, ali su je posetioci vratili. Posed se završio prekršajem na satu za Plažu. Dћejms je takoрe uhvatio skok.

Navijač drži znak za čuvara južne Kalifornije Bronija Džejmsa uoči NCAA koledž košarkaške utakmice protiv Long Bič Stejta u nedelju, Dec. 10, 2023, u Los Anđelesu. (AP Photo/Mark J. Terrill)

„On stalno pravi pravu igru“, rekao je Bugi Elis, glavni čuvar USC- a. „Svi žele šteka kao što je ovaj u svom timu. Dobro brani na visokom nivou“.

LeBron Džejms je stigao nekoliko sekundi pre nacionalne himne, držeći se za ruke sa devetogodišnjom ćerkom, Žurijem dok je prolazio pored Trojanaca koji su stajali u redu preko celog terena za himnu.

Debi mlađeg Džejmsa doneo je veliki vikend porodici nakon što je LeBron pomogao Lejkersima da osvoje novi turnir NBA lige u subotu uveče u Las Vegasu, zaradivši svima u timu isplatu od 500.000 dolara po osobi.

NBA liga je bila dobro zastupljena u igri. Jedan od Džejmsovih saigrača je DJ Rodman, sna Denisa Rodmana, koji je fauliran. Na spisku plaže je Čejs Polinis, sin 15-godišnjeg NBA veterana Oldena Polinice.

Džejms se pridružio svojim saigračima na zagrevanju na terenu 90 minuta pre dojave. Noseći belu USC majicu i crvenu trenerku, uzeo je razne skakače pod osmatravnim sočivima osnovne linije pune fotografa.

Studenti su stajali u redu oko jedne strane Galen centra i niz susednu ulicu čekajući da uđu unutra. Iako je bilo džepova praznih mesta u areni od 10.258 mesta, Džejmsov debi pomogao je Trojancima da izvuku svoju najveću publiku od 9.806 ove sezone.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.