Caldeonia Gladiators zapečatili dramatičnu pobedu BBL trofeja | Mikiah Herbert Harrigan zvezde za London Lions u WBBL trofeju

Caledonia Gladiators celebrate a dramatic BBL Trophy win over Cheshire Phoenix (British Basketball League)

Dejvid Sloun je bio heroj kada su Kaledonija Gladijatori obezbedili svoje prvo srebrno posuđe u poslednjih 20 godina pobedom od 73-70 nad nosiocima Češirom Finiksom u finalu BBL trofeja; Mikiah Herbert Harrigan postigao je rekordnih 33 poena dok su London Lions obezbedili više WBBL trofejne slave u Glazgovu

Trojkom Dejvida Slouna koji je pobedio Kaledoniju Gladijatori su zapečatili dramatičan finalni trijumf BBL trofeja pobedom od 73:70 nad nosiocima Češirom Finiksom.

Timovi su bili na mrtvoj tački kada je testera finale krenula u umiruću sekundu, ali sa produžetkom koji se nazire, Sloun je ušao unutra i pronašao timskog kolegu sa dodavanjem pre nego što je preuzeo poziciju u uglu odakle je potopio pobednički šut.

To je Gladijatorima obezbedilo prvo srebrno posuđe otkako su osvojili BBL plej-of kao Škotske stene pre 20 godina, a njihov pobednik meča je znao čim je lansirao taj šut trofej je bio njihov.

„Kada mi je ostavila ruku, znao sam da ide unutra“, rekao je Sloun. „Držali smo se zajedno kao tim i osećao sam se kao da zaslužujemo pobedu.

„Neverovatan je osećaj – reči ne mogu da objasne kako se trenutno osećam, ali je neverovatan osećaj biti šampion.“

Džeremaja Bejli proglašen je za MVP-ja pošto je predvodio Kaledoniju sa 16 poena i osam skokova. Fahro Alihodžić i Aljami Daram takođe su dodali po 12 poena.

Leri Ostin Junior, Markus Evans i Tahjai Teague imali su po 12 poena za Češir, s tim da je Ostin junior takođe povukao 10 skokova, ali su nosioci trofeja na kraju bili na ivici agonije.

Caledonia Gladiators proslavlja dramatičnu pobedu BBL trofeja nad Češirom Finiksom (Britanska košarkaška liga)

Finiks je držao vitku prednost od 19-18 posle prve četvrtine i bili su samo dva poena jasni na poluvremenu, ali su Gladijatori to preokrenuli da bi održali prednost od 57-56 odlaskom u poslednju četvrtinu.

Češir je sa 69-65 išao na prednost od 2min 22sek, da bi na leđima trojke Vil Komšije krenuo. Međutim, Gladijatori su se izborili za povratak pre pobede u neverovatnim okolnostima, poslavši svoje navijače na Emiratsku arenu u Glazgovu.

„Mogli ste da vidite tokom cele utakmice da su navijači sve vreme bili sa nama i oni su deo razloga zbog kojeg smo izašli sa pobedom“, rekao je Sloun.

„Kada smo sišli, postali su glasniji i držali su nas zajedno na kraju dana.“

Rekorder Herbert Harigan pomaže Lavovima da slave

London Lions trijumfovao u finalu WBBL trofeja (Britanska košarkaška liga)

Ranije tog dana, 33 poena Mikija Herberta Harigana pomoglo je Londonskim Lavovima da obezbede treći uzastopni trijumf WBBL trofeja pobedom nad Lester Ridersima 81-70.

Reprezentacije su se sastale u finalu WBBL kupa još u januaru i još jednom su Lavovi bili ti koji su izašli na vrh da zadrže Trofej treću godinu zaredom.

Herbert Harigan je svojim poenom predvodila „Lavove“, zajedno sa sedam skokova i jednom asistencijom, ali je finalni MVP brzo pohvalio svog sunarodnika Lavova.

„Viči mojim saigračima“, rekao je Herbert-Harigan. „Svi doprinose i svi mogu da istupe kada je to potrebno.

„Dobio sam danas loptu u dobrim pozicijama i lopta je padala. Ponosan sam na svoj tim“.

Napred Herbert Harigan je dobio 18 poena od Holi Vinterburn i 10 od Šanice Bekford-Norton. Ešli Arlen (22 poena, 14 skokova) pomogla je da se osigura da se Ridersi drže u takmičenju, a tome su doprineli i Hana Rob (17 poena) i Fiona O’Dvajer (13 poena, 10 skokova).

„Lavovi“ su u prvoj četvrtini postavili svoju tezgu kako bi uspostavili prednost od 22:12, ali su tu prednost skratili na četiri do poluvremena pošto su ih Jahači nadmudli u drugom periodu da zaostaju 40-36 na pauzi.

London je ponovo u trećem kvartalu zaplenio inicijativu kako bi otvorio prednost od 10 poena i iako je četvrti bio mnogo bliži borio se, Lester nije uspeo da reorganizuje deficit.

„Razočarani smo porazom – London je neverovatan tim“, rekao je čuvar Jahača Rob. „Međutim, možemo da budemo ponosni na performans koji smo uložili i nemamo čega da se stidimo.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.