Kobi Brajant: Los Anđeles Lejkersi predstavili novu statuu ispred domaćeg mesta za sećanje na NBA legendu

Kobi Brajant je odigrao svih 20 svojih NBA sezona sa Los Anđeles Lejkersima do odlaska u penziju 2016. godine; Brajant je poginuo u padu helikoptera 2020; NBA legendi biće otkrivene tri statue u sećanju

Los Anđeles Lejkersi su odali poštu Kobiju Brajantu tako što su u četvrtak otkrili novu statuu NBA legende ispred svoje matične arene.

Petostruki NBA šampion, koji je odigrao svih 20 sezona karijere sa Lejkersima, poginuo je sa ćerkom Đijanom i još sedmoro ljudi u padu helikoptera 26. januara 2020. godine.

Bronzana statua od 19 metara predstavlja mu kažiprst na gore, baš kao i posle njegove utakmice protiv Toronto Reptorsa od 81 poena u januaru 2006, a legende Lejkersa okupile su se na otkrivanju obeležja ispred Crypto.com Arene.

Karim Abdul-Džabar i bivši glavni trener Fil Džekson govorili su na ceremoniji, zajedno sa vlasnikom Lejkersa Džini Buss, bivšim trenerom Lejkersa Derekom Fišerom i Brajantovom udovicom Vanesom.

„Kao što vidim današnja aktuelna generacija igrača Zvezde koja ide Kobiovim stopama sa ogromnim igrama u bodovanju, znam da bi se ponosio saznanjem da i dalje uliva inspiraciju u igru koja mu je bila toliko posebna“, rekla je Vanesa Brajant.

Vanesa Brajant, udovica čuvara Los Anđeles Lejkersa Kobija Brajanta, govori tokom otkrivanja statue u čast Kobija Brajanta ispred arene NBA košarkaške reprezentacije u četvrtak, Feb. 8, 2024, u Los Anđelesu. (AP Photo/Eric Thayer)

Dodala je: „Ostavljam vas sa jednim od neverovatnih citata mog muža.“ Napustite igru bolje nego što ste je našli i kada dođe vreme da odete, ostavite legendu“. I da jeste.“

Prva Brajantova statua otkrivena je iza zlatne zavese sa konfetama koje su letele. Prikazuje Brajanta u belom dresu Lejkersa sa brojem 8. Osnova statue je trougao u čast trougla prekršaja koji je Brajant usavršio pod Džeksonom i pomoćnim trenerom Teksom Vinterom.

Još jedna od statua prikazaće Brajanta kako nosi dres broj 24, dok će treći biti Brajant i njegova ćerka Đijana. Datum ceremonije, 8. februara 2024. godine, bio je značajan jer je broj 2 bio broj dresa njegove ćerke i njen otac je tokom svoje karijere u Kući slavnih nosio i broj 8 i broj 24.

Eldžin Bejlor, Šakil O’Nil, Abdul-Džabar, Medžik Džonson, Džeri Vest i najavljivač Čik Hern takođe su ovekovečeni statuama koje predstavljaju Lejkerse na lokaciji u centru Los Anđelesa, ranije poznatoj kao Stejpls centar.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.