Solt Lejk Siti biće domaćin završnog kvalifikacionog turnira u mačevanju pre Olimpijskih igara Pariz 2024

Solt Lejk Siti biće domaćin završnog kvalifikacionog turnira u mačevanju pre Olimpijskih igara Pariz 2024

COLORADO SPRINGS, Kolo. — Sa pet mesta u timu SAD mačevalački odred za Olimpijske igre Pariz 2024 još uvek nenajavljen, ulozi su veliki na ovogodišnjem Aprilskom Severnoameričkom kupu, Nacionalnom prvenstvu Divizije I i Parafencing nacionalnom šampionatu u Solt Lejk Sitiju.

Od 25–28. aprila u Kongresnom centru Solt Palas 1.790 takmičara iz 43 različite države takmičiće se za zlatne medalje i nacionalne titule na 59 različitih manifestacija.

U dva od tih događaja, američka tačka mačevanja je toliko blizu da će rezultati u Solt Lejk Sitiju igrati značajnu ulogu u određivanju ko se kvalifikuje za Olimpijske igre Pariz 2024.

Oba događaja su deo našeg najvišeg nivoa klasifikacije (koji zovemo Divizija I), i kao da ulozi nisu dovoljno visoki, oni takođe služe kao nacionalni šampionat za svaku manifestaciju:

 • Odsek I muška sablja: Počinje u 8:30 ujutru u četvrtak, 25. aprila

 • Odsek I Ženski Epee: Počinje u 8 ujutru u petak, 26. aprila

Tri takmičenja u jednom

Takmičenje u Solt Lejk Sitiju je zapravo tri turnira u jednom:

 • Divizija I Nacionalno prvenstvo: Pobednici u naših šest divizija I događaja zaslužuju pravo da sebe nazivaju 2024. Prošli nacionalni šampioni SAD u mačevanju uključili su olimpijskog šampiona Tokija 2020 Lee Kiefer OLY (ženska folija), svetska šampionka 2023. Eli Dershwitz OLY (muška sablja) i Olimpijske igre Pariz 2024 kvalifikacija Margerita Guzzi Vincenti (ženski epee).

 • Parafeniranje nacionalnog šampionata: Pobednici u naših šest Parafencing (mačevanja u invalidskim kolicima) takođe zaslužuju pravo da sebe nazivaju 2024. U parafencingu, sportisti u specijalno dizajniranim mačevalačkim kolicima takmiče se za medalje i iskustvo dok nastavljaju pohod ka Paraolimpijadi 2024. i/ili 2028.

 • Aprilski Severnoamerički kup: Juniori (mlađi od 20 godina) i veterani (40 i starijih) mačevaoci takmičiće se za medalje i plasman u finalnoj 2023-24. 36 događaja za veterane obuhvata višestruke starosne klasifikacije: 40-49, 50-59, 60-69, 70-79 i 80+. Iskusni mačevaoci koji se visoko plasmane u Solt Lejk Siti zaslužiće bodove ka kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo veterana u Dubaiju ovog oktobra.

Ovo je zaista turnir za sve — od olimpijaca i olimpijskih nada do relativnih pridošlica do veterana mačevača, uključujući neke koji učestvuju u tom sportu više od 50 godina.

Najmlađi mačevalac turnira ima 12 godina, dok najstariji ima 86 godina.

Kako funkcionišu olimpijske kvalifikacije za američko mačevanje

U mačevalačkim olimpijskim kvalifikacijama, sportisti se takmiče tokom cele sezone za plasman bodova na domaćim i međunarodnim turnirima. Tri mačevaoca sa najviše bodova kada se kvalifikacioni period završi dobijaju automatska mesta u olimpijskom timu i takmiče se i u pojedinačnim i u timskim takmičenjima.

Petnaest mačevaoca već je matematički obezbedilo svoja mesta za Pariz — tri po oružju u Ženskom epeju, Ženskoj foliji, Muškoj foliji, Ženskoj sabljci i muškoj sablja.

To znači da je ostalo još pet mesta — po jedno oružje za svakog od „zamenskih sportista“ (samo za tim). Po podrazumevanoj vrednosti, to mesto za sportiste popunjava osoba koja se nalazi na četvrtom mestu u sadničkom mačevanju, mada bi selektor reprezentacije mogao da sazove komisiju koja će doneti odluku o alternativnoj selekciji koja je završila niže od br. 4, ako se tako odluči.

Na osnovu trenutnih poena na početku Nacionalnog šampionata Divizije I, više sportista još uvek ima šansu da završi na poziciji broj 4 u Ženskom Epeu i u Muškoj sabljama

Last Time Out: 2023 Division I National Champions

Evo sportista koji su osvojili Nacionalni šampionat Divizije I 2023 u Sent Luisu:

 • Odsek I Ženski Epee: Hedli Husisian (Fencers Club Inc., Elite Fencing Academy (VA), Princeton University)

 • Odsek I Muški Epee: Semjuel Imrek (Alliance Fencing Academy)

 • Odsek I Ženska folija: Maia Weintraub (Fencers Club Inc., Fencing Academy Of Philadelphia, Princeton University)

 • Odsek I muška folija: Nick Itkin OLY (LAIFC)

 • Odsek I Ženska sablja: Nora Burk (Manhattan Fencing Center)

 • Odsek I Muška sablja: Grant Vilijams (Njujorški atletski klub)

Last Time Out: 2023 Parafencing National Champions

Evo sportista koji su osvojili Parafencing Nacionalno prvenstvo 2023. u Sent Luisu:

 • Parafencing Women’s Epee: Jataya Taylor (Denver Fencing Center)

 • Parafencing Men’s Epee: Scott Rodgers PLY (Denver Fencing Center)

 • Parafencing Ženska folija: Jataya Taylor (Denver Fencing Center)

 • Parafencing Men’s Foil: Scott Rodgers PLY (Denver Fencing Center)

 • Parafencing Women’s Saber: Not contested

 • Parafencing Men’s Saber: Noah Hanssen (Salle Palasz, Tri-Weapon Fencing Club)

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.