Američko mačevanje dobilo preliminarne nalaze iz istrage Sablja, nudi ispravke disciplinskog saslušanja

Američko mačevanje dobilo preliminarne nalaze iz istrage Sablja, nudi ispravke disciplinskog saslušanja

COLORADO SPRINGS, Kolo. — U dva povezana, ali odvojena postupka, Super Sport želi da ažurira naše sportiste, zajednicu i druge zainteresovane strane o najnovijim vestima o Saberu.

USA Mačevanje disciplinske materije

Prvo, kao rezultat optužbi koje su SAD podnele protiv dve osobe u skladu sa našom procedurom žalbe i saslušanja, Gospodin Džejkobo Morales I Gospodin Brendon Romo su sankcionisani zbog kršenja Etičkog kodeksa sudija za mačevanje, Tehničkih pravila FIE i Etičkog kodeksa FIE.

Prekršaj o kojem je reč dogodio se tokom 32. U tom okršaju, na kojem je sudio Romo, a posmatrao ga je Morales, Tatjana Nazlimov je pobedila Kiru Erikson 15-14. Pojavili su se video dokazi iz tog naleta na kojima se vidi kako Morales daje signal Romu posle nekoliko dodira, dajući pojavu da morales utiče na pozive.

Sudsko veće sastalo se 12.

Komisija je utvrdila da morales i Romo čine kršenje pravila. Citiram iz izveštaja komisije:

Komisija je utvrdila da je Morales prekršio Pravila t.100 i t.109, kao i gorenavedene odeljke Etičkog kodeksa FIE, obezbeđujući ulaz Romu tokom borbe Erickson/Navlymov. Komisija na sličan način smatra da je Romo prekršio ista Pravila i odeljke Etičkog kodeksa tražeći ulaz od Moralesa.

Komisija nije donela zaključak u vezi sa tim pitanjem u vezi sa tim da li je Morales sam telefonirao ili je ponovo potvrdio pozive romo niti je komisija utvrdila da postoje bilo kakvi pouzdani dokazi koji bi potkrepljujući dosluh ili drugu nepravilnost.

Presuda je sledeća:

  • Morales ne sme da sudi ni na jednom Super Sport turniru u periodu od 9 meseci

  • Romo možda neće suditi ni na jednom američkom nacionalnom turniru u mačevanju u periodu od devet meseci , ali bi ipak mogao da učestvuje na regionalnom i lokalnom nivou

  • Romo i Morales neće biti dodeljeni istoj sudiji na period od pet godina

  • Romu i Moralesu se preporučuje da ne budu dodeljeni istoj kapsuli na period od pet godina kada je to izvodljivo.

Želimo da se zahvalimo svima koji su sarađivali u istrazi. Znamo da je ovo bilo teško vreme za sve uključene — posebno za naše sportiste, za koje je ovo iskušenje poslužilo kao neželjeno odvraćanje pažnje od njihovog treninga i takmičenja uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024. Radujemo se zatvaranju ovog poglavlja i nastavku podrške našim sportistima, trenerima, zvaničnicima i svima koji učestvuju u podršci usa Mačevanju.

Nezavisna ispravka istrage

U povezanoj, ali odvojenoj stvari, AMERIČKO mačevanje je početkom marta naručilo nezavisnu istragu kako bi se istražila navodna manipulacija utakmicama u sabljastim oružjem.

Međutim, da bi se osiguralo da saslušanje bude sprovedeno na pravedan, nesmetan način, nekoliko ključnih svedoka uključenih u proces saslušanja još uvek treba da se pozabavi istragom. Iz tog razloga, istraga se nastavlja posle današnjih preliminarnih nalaza.

Potpuniji izveštaj biće objavljen što je pre moguće. Oni koji imaju dodatne informacije koje već nisu podeljene sa istragom veoma su ohrabreni da dopru do fencing@princelobel.com

Istražitelji će izneti zaključke i preporuke nakon završetka završnih intervjua, naglasio je Usa Fencing zarad svih strana da to mora da bude što je pre moguće.

Istražitelji su do sada istakli sledeće ključne nalaze:

  • Nisu pronađeni dokazi da su pojedinačni američki mačevaoci aktivno bili umešani u manipulisanje sopstvenim napadima kao sportisti, što znači da se nijedan sportista u ovom trenutku ne suočava sa disciplinskim saslušanjima, ali Super Sport zadržava pravo da preduzme akciju protiv drugih pojedinaca ako se pojave dokazi u vezi sa njihovom umešanošću.

  • Nisu pronađeni dokazi koji ukazuju na šira pitanja unutar sudijskog kadra na nacionalnim turnirima Super Sport, što ukazuje da su sudijske nepravilnosti koje su se dogodile u januarskom NAC-u izolovani incident.

Istraga je zajednički napor koji uključuje američko mačevanje i Američku komisiju za mačevanje sudija (RC) koja je imenovala Aequitask LLC, princa Lobel Tyea i Edgeworth Economics da izvrše nezavisnu istragu.

Istražitelji su do sada intervjuisali više od 50 osoba, pregledali dokumente, analizirali podatke, gledali video i primalid desetine saveta (od kojih je 12 imalo dovoljno informacija da garantuje dalje proučavanje).

U USA Mačevanju, nikada nećemo prestati da radimo na tome da obezbedimo nivo igrališta za sportiste. O mačevalacima treba odlučivati o akcijama mačevalaca na traci, a mi ćemo nastaviti da držimo sve uključene u naš sport do najviših standarda.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.