Pregled Olimpijskih igara u Parizu: Format turnira i semenja

Pregled Olimpijskih igara u Parizu: Format turnira i semenja

COLORADO SPRINGS, Kolo. — Kako se Olimpijske igre Pariz 2024 bliže, ljubitelji mačevanja novih i starih želeće da se upoznaju sa formatom olimpijskog mačevanja.

Dok su pravila mačevanja ista — kada sudija kaže Alez!, nastavlja se — veličina i format turnira imaju neke razlike u odnosu na tipično FIE (Međunarodna mačevalačka federacija) Svetsko prvenstvo ili Gran pri.

Svetsko prvenstvo možda ima 200 mačevalaca ili više po oružju, ali na olimpijskom takmičenju u mačevanju ima mnogo manje sportista. Polje je strukturirano tako da obezbedi globalnu zastupljenost i najviši nivo konkurencije.

Za pojedinačne događaje, svako oružje će imati između 34 i 37 sportista na osnovu sledećeg:

  • Kvalifikacije timova: Prva 24 mesta dodeljuju se tri člana svake od osam kvalifikovanih ekipa u timskom takmičenju. Ovako je Tim SAD kvalifikovao svih 15 sportista koji će se takmičiti u pojedinačnim takmičenjima (po tri u Ženskom epeju, Muškoj sablji, Ženskoj foliji, Ženskoj sabli i muškoj foliji).

  • Svetska rang lista: Šest dodatnih mačevalaca (iz zemalja koje nisu kvalifikovale kompletan tim) bira se na osnovu svetske rang liste FIE (Međunarodna mačevalaska federacija). Ove selekcije se distribuiraju širom kontinenata: dve iz Evrope, jedna iz Amerike, dve iz Azije/Okeanije i jedna iz Afrike.

  • Kontinentalne kvalifikacije: Četiri mesta (iz zemalja koje nisu zastupljene ni u jednoj od dve prethodne grupe) zasluženo se na pobedničkim kontinentalnim kvalifikacionim takmičenjima, sa po jednim mačevaocima iz Evrope, Amerike, Azije/Okeanije i Afrike.

  • Nacija domaćina: Kao zemlja domaćin, Francuska dobija šest mesta sa kvotama, koja će biti podeljena između timova i pojedinačnih događaja, poštujući 18-člani maksimum za bilo koju naciju i ograničenje od 37 mačevanja za svaki pojedinačni događaj.

Svetsko prvenstvo počinje bazenskim rundama i početnim napadima direktne eliminacije prvog dana, a zatim se nastavlja sa „glavnim stolom“ od 64 mačevaoca drugog dana.

Sa manjim terenom, olimpijsko takmičenje u mačevanju održava se tokom jednog dana.

  • Jednokratna eliminacija: Takmičenje je turnir u jednoj eliminaciji, što znači da nema preliminarnih rundi bazena. Sportisti se takmiče u direktnoj eliminaciji (DE) udaraca od starta u onome što se zove nepotpuna tabela.

  • Runda 64: Takmičenje počinje kolo 64, mada većina mačevača dobija bajs direktno u Krug 32 zbog veličine terena (34 do 37 mačevača).

  • Samo jedan danCelo takmičenje svakog oružja se osporava u jednom danu. Na primer, Ženska folija počinje u 3:30 ujutru ET 28. Postoji pauza od otprilike dva sata između četvrtfinala i polufinala jer su jutarnje/popodnevne i večernje sesije odvojeno karte za događaje.

  • Bronze Medal Bouts: Za razliku od drugih mačevalačkih turnira, ne postoji automatska kravata za bronzu. Mačevaoci koji izgube u polufinalu takmiče se u odvojenom okršaju za bronzanu medalju pre borbe za zlatnu medalju.

Pa ko se koga ogradio? Iako se FIE rang lista neće promeniti od sada do Igara, nećemo znati mečeve do nekoliko dana pre turnira.

  • Zasnovano na FIE rangiranju: Ogradnici su u početku zasejani prema svojoj FIE (Međunarodnoj mačevalačkoj federaciji) svetskoj rang listi. To osigurava da se najbolje rangirani mačevaoci ne sastaju u ranim rundama, nagrađujući uspeh tokom cele sezone.

  • Nasumična uparivanja: Međutim, proces semena nije striktno 1 naspram 32, 2 naspram 31 i tako dalje. Dva dana pre takmičenja sprovodi se nerešeno gde se parovi (1/2, 3/4, 5/6 itd.) nasumično okreću i potencijalno bi mogli da preokrenu, dodajući element nepredvidivosti.

Mečeve ćemo podeliti na našim kanalima na društvenim mrežama čim se postave.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.