From Paris to Los Angeles — Inside USA Fencing’s Plan to Grow and Develop Parafencing

From Paris to Los Angeles — Inside USA Fencing's Plan to Grow and Develop Parafencing

Čak i dok se pripremamo da bodrimo svih šest sportista koji idu na Paraolimpijske igre Pariz 2024. da se takmiče u parafensingu (poznatom na Igrama kao mačevanje u invalidskim kolicima), Super Sport već sanjari o Los Anđelesu 2028.

La Igre vidimo kao idealnu šansu da pokrenemo parafeniranje u novi nivo notornosti i uspeha, otvarajući vrata za još mnogo parafencera — bez obzira da li imaju paraolimpijske snove ili samo žele da se takmiče u zabavnom, izazovnom i društvenom sportu.

Jedna od najvećih promena za parafeniranje u sezoni 2024-25 je uvođenje procesa domaće klasifikacije. Ovaj novi sistem, koji se poravnava sa Američkom paraolimpijskom nacionalnom klasifikacionom politikom & procedurama, pomoći će da se osigura da svi sportisti budu pravilno klasifikovani i spremni da se takmiče.

Da bi bili poverljivi, sportisti će dostaviti medicinsku dokumentaciju preko svog portala usa Mačevanje, a zatim će biti podvrgnuti ličnoj proceni na nacionalnim događajima.

„Implementacija procesa domaće klasifikacije je ključni korak u razvoju našeg sporta unutar Sjedinjenih Država“, kaže Bet Mahr, koja predvodi odred za parafenciranje Tima SAD. „Njime se osigurava integritet u sportu i postavlja snažan temelj za parafenciranje na kojem će se nadograрiti, jer se sve viљe sportista takmiиi na domaжem planu.“

Dok se usagledamo u LA 2028, Super Sport je uzbuđen što će lansirati parafencing naftovod. (Kompletne kriterijume pogledajte na našoj stranici Para nacionalnog tima.) Ova inicijativa će kategorizovati sportiste u četiri grupe: Elitu, nastajući, razvoj i rekreaciju. Sportisti će biti procenjivani u kampu u oktobru 2024. u Kolorado Springsu, gde će njihovi nastupi i rezultati iz protekle sezone odrediti njihov plasman unutar gasovoda.

Elitni sportisti imaće kriterijume učinka, pre svega na osnovu međunarodnih rezultata, kako bi zaslužili oznaku Nacionalnog tima. Sa ovim će sportisti takođe imati pristup USOPC atletskim uslugama i skrojenim treninzima i podršci tokom cele sezone.

Novi sportisti, koji su na putu da zaduћe mesto u nacionalnom timu, moraju da pokaћu obeжanje sa doslednim domaжim i meрunarodnim rezultatima. Program parafencinga takođe će imati ciljane treninge i podršku sportista kako bi se ovi sportisti podstizali na viši nivo.

Za sportiste u kategoriji Razvoj, fokus je na konkurentnom rastu na nacionalnom nivou, sa akcentom na traženje mogućnosti za parafeniranje treninga sa trenerima. Ovi sportisti se ohrabruju da učestvuju na lokalnim, regionalnim i nacionalnim takmičenjima.

U međuvremenu, rekreativna kategorija pozdravlja one koji uživaju u sportu iz zabave, zajedništva i fitnesa, bez pritiska očekivanja učinka. Rekreativni sportisti i dalje mogu da učestvuju na lokalnim i regionalnim takmičenjima, uključujući Severnoameričke kupove (NAC), ako to žele.

„Stvaranje strukturiranog naftovoda omogućava nam da negujemo talenat iz temelja“, kaže Mahr. „Njime se osigurava da razvijamo i podržavamo sportiste na svakom nivou, od onih koji tek počinju da ciljaju na paraolimpijske uspehe.“

Dok gledamo ka LA28, takođe razmišljamo o ljudima koji će nas odvesti tamo. Super Sport otvara prijave za mesto selektora parafensing reprezentacije za sezonu 2024-25 i šire.

Prijave se otvaraju na Aug. 5 i zatvaraju se na Sept. 13; treneri zainteresovani za prijavu trebalo bi da gledaju društvene medije Super Sporta za link aplikacije.

Razmišljamo i o regrutovanju i razvoju sudija za parafeniranje — kao što je navedeno u našem Strateškom planu za 2024-28.

Počevši od sezone 2024-25, Super Sport takođe izbacuje Regionalno para kolo (RPC) kao deo naše takmičarske strukture. Možda ste već videli neke od ovih događaja na našem regionalnom kalendaru turnira.

Ovo kolo pružiće više sankcionisanih takmičarskih mogućnosti za parafeniranje sportista, što će im olakšati da se takmiče bliže kući i ponuditi gostoljubivu sredinu za pridošlice. Uz to, parafenceri će sada imati priliku da zarade klasifikaciju mačevanja na nacionalnim manifestacijama, što će ih dodatno integrisati u širi konkurentski okvir.

Sa ovakvim razvojem događaja, jasno je da su rast i razvoj parafensinga glavni prioritet za Super Sport. Kako se LA28 bliži, ove promene imaju za cilj da obezbede snažan sistem podrške sportistima, od grassroots do elitnog nivoa, osiguravajući da američki parafenceri budu dobro pripremljeni za najveću pozornicu.

„Ovo su uzbudljiva vremena za parafenciranje“, kaže generalni direktor američkog mačevanja Fil Endruz. „Sa ovim novim strukturama, uvereni smo da možemo da izgradimo snažnu, konkurentnu i inkluzivnu zajednicu koja će napredovati na svetskoj sceni.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.