Olimpijka Kat Holms utiče na mačevanje sa stripa sa državnim istraživačkim timom Ohaja

Olimpijka Kat Holms utiče na mačevanje sa stripa sa državnim istraživačkim timom Ohaja

COLUMBUS, Ohajo — Olimpijac Ket Holms dodaje u svoju mačevalašku biografiju na Letnjoj nacionalnosti 2024.

Holms pomaže timu istraživača sa Državnog univerziteta Ohaja, na čelu sa Dr Jaclyn Caccesse, saznajte više o biomehanici mačevanja da biste bolje razumeli kako nastaju povrede.

„Jednom kada shvatite kako se telo kreće, počinjete da shvatate kako se telo može nepravilno kretati kako bi proizvelo povredu“, kaže Holms.

Iako Holms trenutno trenira za Olimpijadu (jedan od razloga što je u Kolumbusu je učešće u predolimpijarnom trening kampu sa Ženskim Epeom), njen cilj posle mačevanja je da uđe na teren sportske medicine. Već je uradila „gomilu stvari“ tražeći povrede mačevanja koje su dovele do njenog trenutnog poduhvata.

„Radimo hvatanje 3D pokreta, u osnovi, da sagledamo zajedničke uglove, ubrzanje ekstremiteta i mačevanje nogu, kao i u jednostavnim akcijama mačevanja sečiva“, kaže Holms.

Holms i Caccesse sprovode istraživanja na Summer Nationals turniru na štandu opremljenom sa osam kamera koje detektuju, animiraju i skladište kretanje mačevaoca. Slike su zabeležene od volontera koji izvode niz poteza pred kamerama.

Kamere koje se koriste za praćenje kretanja sadrže novu tehnologiju bez markera — nadogradnju u odnosu na tradicionalnu praksu korišćenja reflektujućih markera za praćenje kretanja. Na ovaj način volonteri mogu da nose normalnu opremu za mačevanje za učešće.

Dok debi kamera 30. juna pruža drugačiji element istraživanju Holmsa i Caccessea, tim je sproveo druge studije i eksperimente, uključujući površinski test za merenje udarne sile mačevaočevog pluća.

Međutim, napredna tehnologija kamere već je sugerisala da svaka disciplina nosi različite rizike od povreda.

„Širom različitih disciplina, čini se da postoji prilično velika razlika u tome kako se telo kreće“, kaže Caccesse. „Prilično je jasno da bi povrede mogle da se razlikuju u različitim disciplinama, jer se telo kreće drugačije i zato što je cilj drugačiji.“

Caccesse ima 12 godina iskustva u istraživanju sportske biomehanice, sprovodeći istraživanja u fudbalu, fudbalu i boksu. Sa stručnim uvidom Holmsa, ona može da doda mačevanje na listu.

Štand na kojem će Holms, Caccesse i ostatak tima biti otvoreni najmanje do 3. Holms se nada uzorku veličine oko 100 mačevača sa ravnomernom raspodelom pola i discipline.

„Ovo je neosnovana studija“, kaže Caccesse, „tako da je iz dobrote srca volontera da dođu i pomognu.“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.