Tim USA čisti svih šest pojedinačnih zlata u Zonalsu prvi put od 2011 godine

Tim USA čisti svih šest pojedinačnih zlata u Zonalsu prvi put od 2011 godine

U poslednjoj utakmici Tima SAD pred Olimpijske igre Pariz 2024, naši mačevaoci su izgledali oštro.

Manje od mesec dana do početka mačevanja na Olimpijadi, većina Olimpijskog mačevalačkog tima SAD otputovala je u Limu u Peruu na Pan-Američko seniorsko prvenstvo 2024. A rezultat je bilo čisto zlato, s tim što je Tim SAD osvojio svih šest pojedinačnih zlatnih medalja prvi put od 2011.

Pre trinaest godina, mačevanje na domaćem tlu u Renou, Nevada, tim SAD je počistio svih šest pojedinačnih zlata u Zonalsu.  Pobednici te godine bili su Race Imboden OLY, Men’s Foil; Soren Thompson OLY, Men’s Epee; Deril Homer OLY, Muška sablja; Lee Kiefer OLY, Women’s Foil; Kelly Hurley OLY, Women’s Epee; i Mariel Zagunis OLY, Women’s Saber.

Ovog puta, zlatne medalje panameričkog seniorskog prvenstva osvojila je Margerita Guzzi Vincenti, Ženski Epee; Nik Itkin OLY, Muška folija; Samuel Imrek, Men’s Epee; Elizabet Tartakovski, Ženska sablja; Eli Dershwitz OLY, Men’s Saber; Lee Kiefer OLY, Women’s Foil.

Tim SAD završio je višednevno takmičenje sa 19 ukupnih medalja: 10 zlatnih, pet srebrnih i četiri bronzane — nadmašivši čak i njihov neverovatan plen od 16 medalja od 2023. u Limi.

Prvi dan turnira počeo je tako što je Tim SAD osvojio šest pojedinačnih medalja. Itkin je osvojio zlatnu medalju dok je Gerek Meinhardt OLY osvojio srebrnu medalju, a Aleksandar Masalas OLY bronzu.

Bilo je to finale all-Team USA tog dana u Ženskom Epeeu, takođe, kada je Margerita Guzzi Vincenti pobedila Hedley Husisian. Njena saigračica En Čebula osvojila je bronzanu medalju.

Drugog dana takmičenja, zlatna medalja Semjuela Imreka donela je muškom Epeju svoje prvo zlato u toj disciplini od 2011. Ženska sablja je takođe zauzela podijum posle još jednog finala all-Team USA. Elizabet Tartakovski je uzela zlato, Maia Chamberlain je osvojila srebro, a Tatjana Nazlymov je osvojila bronzu.

Na poslednjem danu pojedinačne konkurencije prikazana su još dva zlata, srebro i bronza iz ženske folije i muške sablja. Kifer je bio na vrhu podijuma posle pobede nad Elenor Harvi iz Kanade. Džeki Dubrovič OLY osvojila je pojedinačnu bronzu. U muškoj konkurenciji Sablja, Eli Deršvic je osigurao individualno osvajanje zlata pobedom nad saigračem Mičelom Saronom koji je osvojio srebro.

Pošto je individualna konkurencija završena, akcija je prešla na timska takmičenja. Tim USA je odmah osvojio zlato putem muškog foil tima Massialas, Itkin, Meinhardt i Miles Chamley-Watson OLY. Ženski Epee tim Kat Holmes OLY, Guzzi Vincenti, Husisian i Cebula osvojio je srebro. Obe reprezentacije pomogle su da se ukupna medalja tima SAD poveća na 16 medalja.

Poslednjeg dana takmičenja, ženski sabljarski tim Čemberlena, Tartakovskog, Nazljmova i Magde Skarbonkiewicz popeo se na vrh podijuma i osvojio zlato posle pobede nad Kanadom 45-36.

Poslednje poglavlje napisali su Ženska folija i muška sablja, koje su obe osvojile zlatne medalje. Oba tima suočila su se sa Kanadom u kojoj su muški sabljasti tim Eli Deršvic OLY, Mičel Saron, Filip Dolegivič i Lev BenAvram pobedili 45-26. Ženski foil tim Džeki Dubrovič OLY, Li Kifer OLI, Loren Srugs i Maia Vajntraub su 45-21.

Ženski Epee

Zlato: Margerita Guzzi Vincenti (Ataba Fencing Club)

Silver Hedli Husisian (Fencers Club Inc.)
Bronza: En Čebula (Njujorški atletski klub)
Bronza: Montserrat Viveros (PAR)
…..
13th: Kat Holmes OLY (New York Athletic Club, DC Fencers Club)

Muška folija

Zlato: Nick Itkin OLY (LAIFC)

Srebro: Gerek Meinhardt OLY (Massialas Foundation (M Team))
Bronza: Alexander Massialas OLY (Massialas Foundation (M Team))
Bronza: Guilherme Toldo (BRA)
5th: Miles Chamley-Watson (LAIFC)

Muški Epee

Zlato: Samuel Imrek (Alliance Fencing Academy)

Srebro: Kruz Šembri (ISV)
Bronza: Fynn Fafard (CAN)
Bronza: Isus Limardo (VEN)
….
6th: Oleg Knysh (Alliance Fencing Academy)

12th: Tristan Szapary (Fencers Club, Princeton University)

17th: Jonas Hansen (LEO Fencing Club, Harvard University)

Ženska sablja

Zlato: Elizabeth Tartakovsky (Manhattan Fencing Center)

Srebro: Maia Chamberlain (Manhattan Fencing Center)
Bronza: Tatjana Nazlymov (Nazlymov Fencing Foundation)
Bronza: Pamela Brind’Amour (CAN)

6th: Magda Skarbonkiewicz (Oregon Fencing Alliance

Muška sablja

Zlato: Eli Dershwitz (Tim Morehouse Fencing Club)

Srebro: Mičel Saron (Njujorški atletski klub)
Bronza: Fares Arfa (CAN)
Bronza: Olivier Desrosiers (CAN)
5T: Shaul Gordon (CAN)
5T: Filip Dolegiewicz (Tim Morehouse Fencing Club)

9th: Lev BenAvram (Nazlymov Fencing Foundation)

Ženska folija

Zlato: Lee Kiefer OLY (Bluegrass Fencers’ Club)
Silver: Eleanor Harvey (CAN)
Bronza: Jackie Dubrovich OLY (New Jersey Fencing Alliance
Bronza: Jessica Zi Jia Guo (CAN)
5th: Maia Weintraub (Fencers Club Inc.)
6th: Lauren Scruggs (Peter Westbrook Foundation)

Ženski Epee Tim

Zlato: Kanada
Srebro: SAD

Bronza: Argentina

Muški tim za folije

Zlato: SAD

Srebro: Brazil
Bronza: Kanada

Ženski sabljasti tim

Zlato: SAD

Srebro: Kanada
Bronza: Argentina

Muški epee tim

Zlato: Venecuela
Srebro: Kolumbija
Bronza: Brazil
4.: Kanada
5.: SAD

Ženski tim za folije

Zlato: SAD

Srebro: Kanada
Bronza: Brazil

Muški sabljasti tim

Zlato: SAD

Srebro: Kanada
Bronza: Meksiko

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.