Za Pariz najavljeni neutralni džudo sportisti

Za Pariz najavljeni neutralni džudo sportisti

Konačno je saopšten tim neutralnih sportista, koji je u suštini ruski tim, pošto ne uključuje nikakvu džudoku iz Belorusije. Rusija je imala više kvalifikacionih mesta u nekoliko težinskih klasa za Olimpijadu. Zbog bojkota ruskih sportista dugo nisu bili dobrodošli na IJF Svetskoj džudo turneji. Međutim, otkako je u julu 2022. počela prava kvalifikaciona serija, uspeli su da počnu da sustižu, dok su druge zemlje već preuzele vođstvo u bodovima.

Ekipa menadžera tima Ezia Gambe izabrala je Danila Lavrenteva za kategoriju do 73 kilograma u odnosu na Makhmadbeka Makhmadbekova, koji je veoma dobro nastupio u prvom delu kvalifikacija. Međutim, Lavrentev je pokazao snažne rezultate, posebno 2024. U kategoriji do 66 kilograma, Murad Čopenov je izabrani sportista za Pariz. On je ove godine u dobroj formi, posebno posle pobede na Grend slemu u Kazahstanu. Bivši svetski šampion u kategoriji do 60 kilograma Jago Abuladze nadmašio je Čopenova.

Nije iznenađujuće što je Inal Tasoev izabran umesto Tamerlana Bašaeva, osvajača bronzane medalje sa prethodne Olimpijade. Uprkos dobrim rezultatima Bašaeva, Tasoev je postao svetski prvak 2023. godine i nastavio je odličan učinak. U kategoriji do 81 kilograma izabran je mladi talenat Timur Arbuzov, posebno posle srebrne medalje na poslednjem Svetskom prvenstvu u Abu Dabiju. Logičan izbor za kategoriju do 100 kilograma bio je Matvej Kanikovski umesto svetskog šampiona iz 2023. godine Armana Adamijana, koji se mučio da pronađe formu. Kanikovski je tokom kvalifikacija bio u izuzetnoj formi i svakako je pretendent na olimpijsko zlato u Parizu.

Selekcija lajtmotiva Ramazana Abdulaeva nije bila iznenađenje, iako je Ajub Bliev ostao snažan kandidat za mesto u Francuskoj. Gotovo je izvesno da će Mihail Igolnikov obezbediti mesto u kategoriji do 90 kilograma, uprkos tome što je tražio svoju formu. Poznato je da je dostigao vrhunac na Olimpijadi čak i bez evidentne forme, što ga čini zastuknutim izborom.

Za žene je nekoliko sportista bilo relativno izvesno u kvalifikacijama sve dok su pokazivale neku formu: Darija Kurbanmamadova u kategoriji do 57 kilograma i Madina Taimazova, koja se nije suočila sa konkurencijom u kategoriji do 70 kilograma. Laka Sabina Giliazova je od starta jasno mogla da kaže da je ona kandidat za poziciju do 48 kilograma. Elis Starteva je izašla kao idealna teškašica među neutralnim sportistima sa doslednim nastupima, često obezbeđujući bronzu u ženskoj kategoriji +78 kilograma. Dali Liluašvili pridružila se timu poslednji put, napravivši razliku u martu i maju ove godine sa dve srebrne medalje na Grend slemovima, što joj je omogućilo da se pridruži eliti u kategoriji do 63 kilograma.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, Ruska Federacija osvojila je tri bronzane medalje: Nijaz Iljasov u kategoriji do 100 kilograma, Tamerlan Bašaev u muškoj kategoriji, a Madina Taimazova u ženskoj kategoriji do 70 kilograma. Ove godine šanse za muškarce leže u kategorijama do 100 kilograma i teškoj kategoriji, a Arbuzov je pokazao da može da se takmiči sa najboljima na svetu u kategoriji do 81 kilogram. Igolnikov može neočekivano da postigne gol u dobrom danu, ali trenutno nije među glavnim kandidatima u kategoriji do 90 kilograma.

Za žene, Taimazova je i dalje kandidat za medalju, ali je manje dominantna nego 2021. Gambin tim je uvek sposoban da doživi vrhunac u pravom trenutku ali se suočava sa različitim izazovima u ovoj kvalifikaciji u odnosu na prethodne godine. Uprkos tome, muška reprezentacija još uvek bi mogla dobro da nastupi u broju medalja. Sa jakim pozicijama u ženskoj -57 i -70 pa čak i +70 i standout sportistkinjama u -73, -90 i +90 Rusija je ozbiljan kandidat da uznemiri ili Francusku ili Japan u takmičenju mešovitih timova.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.