Tedi Riner rezerviše stratešku pobedu na putu za Pariz 2024

Kompletan Vučji čopor prikazan je na Qazaqstan Barysy Grend slemu

U nastupu koji je pokazao njegovu dominaciju, francuski džudoka Tedi Riner lako je osvojio Marakeš Open u kategoriji +100 kg, obezbedivši dragocene bodove za svoje olimpijske kvalifikacije. Uprkos relativno niskom nivou konkurencije u poređenju sa Grend slemovima ili Svetskim prvenstvima, Rinerova pobeda bila je ključni korak ka poboljšanju njegovog plasmana uoči Olimpijskih igara u Parizu 2024.

Riner, koji se nalazi na sedmom mestu na svetu, počeo je svoju kampanju u četvrtfinalu, pa su mu bila potrebna samo tri naleta da bi odneo pobedu. Njegov prvi okršaj protiv Marokanca Anasa Rhefraouija završen je 1’05’, pošto je Rhefraoui izgubio na penale. Riner se u polufinalu suočio sa sunarodnikom Francuzom Tiemanom Dijabijem, koji je na 118. Dijabi je dva puta kažnjen pre nego što je Rinerov o-soto-gari ipon završio meč sa preostalih više od minut. U finalu je Riner brzo poslao Kamerunac Danijela Mepoui Anonga sa uchi-mata ippon“.

Koučing prekidač

Zapažen aspekt ovog događaja bilo je prisustvo Kristijana Čaumonta u Rinerovoj trenerovoj fotelji, umesto njegovog uobičajenog trenera Franka Čambija. Čaumont, sa sedištem u Marakešu kao i Riner, bio je trener svog kluba u Levalou i vratio se da pruži taktičke savete uoči turskog Grend slema u Antaliji. Uprkos privremenoj ulozi Čaumonta, Čambili je nastavio trenerske dužnosti za Grend slem, gde je Riner takođe izašao kao pobednik.

Strateške olimpijske tačke

Ovom pobedom Riner je zaradio 100 poena, što mu je povećalo poziciju na olimpijskoj rang listi. Riner, koji je trenutno osmi, će se popraviti na sedmo mesto kada se rang lista prilagodi uključivanju samo jedne džudode po naciji, premeštajući jednog od dvojice ruskih konkurenata, Tasoeva ili Bašaeva. Ovo pozicioniranje je od vitalnog značaja za Nera, sa ciljem da bude nosilac sportista na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Riner bi trebalo da se takmiči na Madrid Openu sledeće nedelje. Pobeda u njemu bi mu zaradila još 100 poena, što bi mu potencijalno omogućilo da nadmaši Japanca Tatusua Saita, koji ima 5.170 poena u poređenju sa Rinerih 5.100. Ovo takmičenje je od kritičnog značaja za Nera dok nastoji da učvrsti svoj plasman i obezbedi stratešku prednost ulaskom na Pariske igre.

Kao trostruki olimpijski šampion (2012, 2016, i 2021. u mešovitim timovima), put Tedija Rinera u Pariz 2024. je pažljivo zacrtao. Njegove nedavne pobede u Marakešu i potencijalno na Evropskom open Madridu su koraci ka tome da osigura ulazak na Olimpijadu u špicu takmičarske forme i sa povoljnim nosiocem koji pretiče Saita. Rinerovo putovanje pažljivo se prati dok namerava da doda još jednu olimpijsku titulu svojoj slavnoj karijeri.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.