Lojalan Uzbek Muhriddin Tilovov propustio Olimpijske igre

Lojalan Uzbek Muhriddin Tilovov propustio Olimpijske igre

Sport džudoa je poslednjih godina zabeležila izuzetan rast u Uzbekistanu, a više sportista bori se za olimpijske kvalifikacije u raznim kategorijama težine. Ova ekspanzija je očigledna ne samo među muškarcima već i u ženskoj reprezentaciji, pod stručnim vođstvom trenera Ilijasa Ilijadisa i Marka Spitke. Međutim, intenzivno takmičenje dovelo je do toga da neki sportisti samo propuštaju mesto na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Jedna takva džudoka je Muhriddin Tilovov.

U muškim kategorijama, posebno U66 kilograma i U73 kilograma, takmičenje je bilo žestoko. Muhriddin Tilovov, rođen u regionu Kaškadarija, a sada živi u Taškentu, istaknuta je ličnost u kategoriji U66 kilograma. Uprkos snažnim nastupima, suočio se sa oštrom konkurencijom saigrača Sardora Nuriljaeva. Nurilajev je sakupio više bodova u kvalifikacionom periodu, obezbedivši jedino mesto dostupno za kategoriju težine, pa je Tilovov ostao na marginama.

Tilovovo putovanje u džudo obeležili su značajni uspesi i zapaženi izazovi. Rano je dao svoj trag, takmičeći se na Svetskom prvenstvu 2017. godine, gde je tesno propustio bronzanu medalju, izgubivši od saigrača Dijorbeka Urozbojeva. Njegova karijera može da se pohvali sa sedam medalja svetskog džudo tura između 2016. i 2023. godine, uključujući zlatnu medalju na Gran priju 2016. u Taškentu i još jedno zlato na Gran priju u Portugalu 2023. u kategoriji do 66 kilograma.

Pored toga, Tilovov je osvojio dve bronzane medalje na Azijskom prvenstvu (2017. u -60 kilograma i 2022. u -66 kilograma) i srebrnu medalju na Svetskim vojnim igrama u Vuhanu. Njegov nedavni nastup na Svetskom prvenstvu video je da se suočava sa teškim porazom protiv Italijana Matea Pirasa, što je značajno uticalo na njegove olimpijske kvalifikacije.

Pozadini

Tilovova posvećenost džudou počela je tokom godina njegovog koledža na Sportskom koledžu Samarkand, a nastavila se i na Sportskom univerzitetu. Trenira u klubu Taškent pod trenerom Nuralijem Kobulovim i pored olimpijca Dilšoda Baratova. Njegova posvećenost sportu dodatno je oslikana njegovom strašću prema fudbalu, u kojoj uživa u slobodno vreme.

Pod nadimkom „Muxa“, Tilovov pronalazi inspiraciju u svojoj majci i idolizuje legendarnu džudoku Ilijasa Ilijadisa, čija dostignuća i elastičnost nastavljaju da ga motivišu. Uprkos neuspehu, Tilovov je i dalje lojalan i posvećen sportista, posvećen predstavljanju Uzbekistana na međunarodnoj sceni.

Iako Mukhriddin Tilovov (29) neće učestvovati na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, njegova karijera u džudou je daleko od kraja. Ostaće lojalan svojoj zemlji. Još uvek može da uči od svog heroja Ilijasa Ilijadisa, i od majke, najuticajnije osobe u njegovom životu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.