Ko je favorit za zlato u Džudou u Parizu 2024?

Ko je favorit za zlato u Džudou u Parizu 2024?

Privlačnost Olimpijskih igara svetli za svakog sportistu, ali za džudoke, Pariske igre 2024. Takmičeći se na domaćem tlu, francuske džudoke će nesumnjivo osetiti težinu očekivanja, riku domaće publike kako izvora inspiracije tako i pritiska. Ali ko su, među ovom žestokom konkurencijom, favoriti da stoje na vrhu podijuma i prisvoje džudo zlato? Pa, hajde da saznamo. Danas ćemo razgovarati o tome ko će biti favorit za zlato u Džudou na Olimpijskim igrama u Parizu 2024.

Poznata lica koja se bore za slavu

Ljubitelji džudoa verovatno će videti neka poznata lica kako se bore za zlato u Parizu. U muškoj teškoj kategoriji, sve oči će biti uprte u Tedija Rinera, francusku džudo legendu. Sa razlogom pod nadimkom „Gazda“, Riner se može pohvaliti nenadmašnim rekordom: deset titula svetskog šampiona i tri olimpijske zlatne medalje.

Iako bi godine mogle da budu faktor, Riner se i ranije oglušio o očekivanja. Njegova glad za zlatom i pariska publika koja ga bodri mogla bi da bude jaka kombinacija.

Međutim, Riner neće imati lak put do pobede. On će se suočiti sa oštrom konkurencijom zvezda u usponu poput Temura Rakhimova iz Tadžikistana, jednog od najbolje rangiranih praktičara u teškoj kategoriji. Rakhimov je poznat po eksplozivnim bacanjima i nemilosrdnom stilu borbe. Drugi izazivač koji treba gledati je Inal Tasoev iz Rusije, dvostruki osvajač srebrne medalje na Svetskom prvenstvu poznat po tehničkom majstorištu i taktičkoj veštini.

Sa ženske strane, Kleris Agbegnenou iz Francuske je veliki favorit u diviziji od 63 kilograma iako je dobila upozorenje od Džoane van Lišout. Pod nadimkom „Kraljica“, Agbegnenou ima šest titula Svetskog prvenstva pod pojasom i zlatnu medalju sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020. Njen povratak u formu nakon što je postala majka 2023. godine nije bio ništa manje nego impresivan, sa pobedama na oba Grend slem takmičenja u koje je ušla ove godine.

Pariska publika će nesumnjivo biti iza nje, ali Agbegnenouov put do zlata neće biti šetalište za kolače. Suočiće se sa izazovima sportista kao što je Miku Taširo iz Japana, (koji bi lako imao neke od najboljih kvota na MMA klađenje u Južnoj Africi ako bi se takmičila) dvostruki svetski šampion poznat po svom munjevito brzom radu nogu, i Kristin Abiatala iz Kanade, osvajačica bronzane medalje u Tokiju sa reputacijom za svoje agresivno bacanje.

Nova krv na horizontu

Dok su etablirani šampioni kao što su Riner i Agbegnenou domaći favoriti, lepota džudoa leži u njegovoj sposobnosti da iskopa nove talente kao što je Van Lieshout. Mlade džudoke sa glađu da se dokažu stalno se pojavljuju, željne da svrgnu veterane.

U muškoj lakoj diviziji, pripazite na Đorđa Sardalašvilija iz Džordžije. Ova 21-godišnja džudoka već je osvojila titulu svetskog šampiona i mogla bi da osvoji medalju na Olimpijadi u Parizu. Njegova spretnost i eksplozivna bacanja čine ga silom na koju treba računati.

Druga gruzijska zvezda je Tato Grigalašvili koji je trostruki svetski šampion i naravno njegov ultimativni rival Matijas Kase iz Belgije. Tato je aktuelni šampion Evrope u kategoriji do 81 kilograma. Kaseova tehnička preciznost i strateški pristup mogli bi da predstavljaju ozbiljnu pretnju iskusnijim konkurentima ali se nadamo finalu protiv Grigalašvilija.

Sa ženske strane, budućnost džudoa je svetla. Ana-Marija Vagner iz Nemačke, aktuelna svetska šampionka u diviziji do 78 kilograma, iskusna je zvezda sa moćnom tehnikom bacanja i nepokolebljivim borbenim duhom.

Isto tako, Krista Deguči iz Kanade, osvajačica srebrne medalje u Abu Dabiju prošle nedelje, je možda i najuspešnija džudoka (u poenima) sa nemilosrdnom radnom etikom i stavom „never say-die“. Ovi sportisti zajedno sa drugima koji tek treba da naprave svoj trag mogli bi da pruže uzbudljive potrese i uzdrmaju red na poslednjem Svetskom prvenstvu.

Prednost doma

Pariska publika će nesumnjivo igrati značajnu ulogu u takmičenju u džudou 2024. godine, ali takmičenje na domaćem tlu može da bude mač sa dve oštrice za francuske džudoke. Rika mase može biti izvor ogromne motivacije, ali može stvoriti i pritisak koji može dovesti do nekarakterističnih grešaka.

Tedi Riner i Klarisa Agbegnenou, sa svojim iskustvom i mentalnom hrabrosti, verovatno će napredovati pod pariskim reflektorima. Međutim, za mlađe francuske džudoke pritisak bi mogao da bude zagušljiv. Upravljanje očekivanjima i usmeravanje energije publike u pozitivne performanse biće ključno za njih.

Zakljuиak

Pa, eto – sada znate ko su favoriti na Olimpijskim igrama u Džudo Parizu 2024. Ova godina će biti izuzetno konkurentna. Sa talentima boPoznati i novi, možemo očekivati neke zaista uzbudljive mečeve i okršaje.

Iako je sasvim u redu imati favorite, svaki takmičar je vredan našeg poštovanja. Dolazak na Olimpijadu nije mali podvig. Vidimo se sledeći put!

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.