Sabina Gercsák želi da oživi tu olimpijsku sreću iz 2014

Sabina Gercsák želi da oživi tu olimpijsku sreću iz 2014

Sabina Gercsák je urezala ime za sebe u svetu džudoa. Započinjajući svoje džudo putovanje 2001. Godine 2014. osvojila je olimpijsko zlato za mlade i taj osećaj je bio najsrećniji džudo osećaj ikada.

Gercsák je jedan od pet omladinskih olimpijskih šampiona koji se takmiče na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Njen uspeh se tu nije zaustavio. Ona je preuzela juniorsku svetsku titulu 2015. godine i dosledan je učinak na seniorima svetskih prvensta od 2015. godine, a njen najbolji rezultat bio je deveti u 2021. godini.

Ona ima kolekciju od jedanaest medalja za Svetsko prvenstvo od 2014. do 2024. godine, uključujući dve pobede i Grend slem bronzanu medalju u Bakuu 2024. godine. Pored toga, ona ima dvostruke juniorske titule prvaka Evrope (2014, 2015) i bronzanu medalju sa Evropskog prvenstva u Kazanju 2016.

Sabina je 2015. godine prešla iz kategorije -63 kilograma, gde je proslavila svoje juniorske uspehe, u kategoriju -70 kilograma, postepeno se vraćajući na olimpijski nivo.

Ona trenira u Mađarskoj Atomerőmű SE pod vođstvom selektora reprezentacije (svetskog šampiona 2005) Akosa Brauna. Njen režim obuke održava se u Paksu. Vešta je u tehnikama kao što su uchi-mata, o-goshi, ashi barai i seoi-nage. Diplomirala je na Univerzitetu Nyiregyházi 2015.

Obožava da provodi vreme sa svojom porodicom i crpi inspiraciju od svoje majke, koju smatra herojem jer se neumorno bori da obezbedi bolji život njoj i njenoj braći uprkos tome što se bori sa zdravstvenim problemima. Njen idol u tom sportu je japanska džudoka Rajoko Tamura-Tani, višestruka osvajačica olimpijskih i svetskih prvenki. Ona se takođe divi pevaču Džastinu Biberu.

Sabinin put nije proљao bez izazova. Podvrgla se operaciji kičme i napravila neverovatan povratak osvajanjem Evropskog kupa u Luksemburgu 2019. Smrt oca kada je imala 12 godina i majčine borbe za zdravlje koje su usledile bili su značajni lični izazovi koji su oblikovali njenu elastičnost i odlučnost.

Gledajući unapred, Sabina teži da bude pozitivan uzor, dobar trener, a možda i fizioterapeut. Takođe sanja da ima svoju porodicu. Njen moto: „Radite naporno, padnite, ustao i pokušajte ponovo. Nastavi da pokušavaš, i jednog dana će to biti tvoj dan. Budite spremni!“

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.