Tatsuru Saito daje nadu Japanu za željeno olimpijsko zlato u teškoj kategoriji

Tatsuru Saito daje nadu Japanu za željeno olimpijsko zlato u teškoj kategoriji

Teška divizija na Qazaqstan Barysy Grend slemu 2024. Rakhimov, koji je drugi na svetu i finalista nedavnog Grend slema Dušanbea, suočio se sa Saitom, koga Japan već dugo priprema da bude moćnik u teškoj kategoriji.

Saito je rano demonstrirao svoju dominaciju, brzo porazivši turskog atletičara Munira Ertuga prvim iponom. On je nastavio snažan učinak, obezbeđujući vaza-ari protiv Bislana Katamardova iz Individualnih neutralnih sportista (AIN). Saito je u polufinalu pokazao svoju veštinu postigavši dva gola protiv Jirgena Spijkersa iz Holandije, koji je prethodno pobedio evropskog šampiona Martija Puumalainena.

Rakhimov je u svom polufinalnom meču uzvratio omladincu Ibrahimu Tatarogluu, zaradivši vaza-ari posle čega je usledila imobilizacija za ipon.

U finalu, Saito je zadržao kontrolu nad Rakhimovim, koristeći superiorni kumi-kata i pokrećući glavne napade. Uprkos naporima Rakhimova, dva puta je kažnjen, a sa približavanjem zlatnog rezultata, Saito je pogubio o-uči-gari da bi postigao pogodak za vaza-ari. S tim da je ostalo još samo nekoliko sekundi, Rakhimov se suočio sa nepremostivim izazovom, obezbedivši zlatnu medalju Za Saitu i Japanu.

U konkurenciji za prvu bronzanu medalju, Jirgen Spirs iz Holandije suočio se sa Ukrajinom Jevhenijem Balijevskim. Spijkers je u dobroj formi obezbedio pobedu o-soto-gari za waza-ari, posle čega je usledila imobilizacija za ipon.

Na drugom takmičenju za bronzanu medalju nastupio je Bislan Katamardov iz AIN protiv Turci Ibrahima Tataroglua. Tataroglu je demonstrirao fokus i odlučnost, obezbedivši pobedu snažnim uchi-mata za waza-ari, posle čega je usledio ipon od kačenja protivnika.

Ove utakmice naglasile su veštinu i odlučnost džudoke u teškoj kategoriji, s tim što je Saito izašao kao pobednik, a Japan na vrhu liste nacija po zaključku takmičenja.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.