Roman Diko traži olimpijsko zlato posle teškog testa u Astani

937_20240218_bakugs_ijf_78kg_final_fra_dicko_ita_tavano_c_gs

Francuska džudoka Roman Diko pokazala je spremnost za predstojeću Olimpijadu osvajanjem zlatne medalje u Astani, u Kazahstanu. Uprkos prisustvu ogromnih protivnica kao što su aktuelna olimpijska šampionka Akira Sone iz Japana i 4-puta osvajačica olimpijske medalje Idalys Ortiz sa Kube, Dikov dominantan učinak poslao je jasnu poruku njenim konkurentima.

Dikoova zapovednička pobeda ne samo da je pokazala svoju veštinu na otiraču, nego je i nagovestila svoje namere za Olimpijadu u Parizu, nagoveštavajući da će svako ko gleda na olimpijsku titulu morati da se suoči sa njenim ogromnim prisustvom.

U drugom polufinalu očekivalo se da će se suočiti kineski džudokas Ksu i Su, sa samo malom razlikom od 70 poena između sebe na Olimpijskoj listi. Međutim, njihovi nastupi u Astani otkrili su sve veći jaz između njih, sa značajnim implikacijama po njihovu domaću konkurenciju.

Konačni obračun između Dika i Sua trajao je samo minut, a Diko je brzo izveo zastoj kako bi obezbedio pobedu. Tokom celog dana, Dikova nemilosrdna dominacija nije ostavila prostora njenim protivnicima da izloћe bilo kakve znaиajne napade, pokazujuжi njene izuzetne sposobnosti i odluиnost.

Na prvom takmičenju za bronzanu medalju, Startseva iz Tima za izbeglice atletičara nadigrala je Dambadarjau iz Mongolije, demonstrirajući superiorni stisak i tehniku da osvoji bronzanu medalju.

Suočavajući se sa olimpijskim šampionom Soneom za bronzu, Homan se hrabro borio uprkos tome što je podlegao vaza-ariju iz Soneovog seoi-otošija. Uprkos ishodu, Homanov nastup je bio za svaku pohvalu, što je za nju obeležilo značajno iskustvo učenja.

U međuvremenu, Ortiz se suočio sa razočarenjem, izgubivši od Vladimirove iz Tima za izbeglice sportista u drugoj rundi i nakon toga je diskvalifikovan zbog nezakonitog bacanja protiv Sonea. Sama Sone se suočila sa teškim izazovom u prvoj rundi protiv nemačkog protivnika, tesno izbegavajući penale za napredak na turniru.

Sve u svemu, Dikoov dominantan nastup i žestoka konkurencija među ostalim džudokama napravili su uzbudljiv događaj u Astani.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.