Galija Tinbajeva osvojila zlato za domaću publiku u Astani

Galija Tinbajeva osvojila zlato za domaću publiku u Astani

Jašući na talasu podrške kazahstanske publike, Galija Tinbajeva suočila se sa obeshrabrujućim izazovom u svom polufinalnom okršaju protiv Širin Bukli. Međutim, Tynbayeva je pokazala neverovatnu elastičnost i odlučnost, odbijajući da se povuče protiv Bouklijevih nemilosrdnih napada. S tim da je ostalo još samo 6 sekundi do kraja i da je semafor ravnomerno staložen, Tinbajeva je svoj trenutak zauzela odlučujućim ko-soto-gakeom, zaradivši nepristupani vaza-ari i požurujuće Bouklijeve nade da će osvojiti prvo mesto na podijumu u Astani.

Tinbajeva se u finalu suočila sa Sabinom Gilijazovom, a nacija domaćin je željno iščekivala zlatnu medalju. U prvih 30 sekundi takmičenja, Tynbayeva je izvela zapanjujući tani-otoshi, postigavši vaza-ari i skoro ponovivši podvig nekoliko trenutaka kasnije. Uprkos upornim pokušajima Giliazove sa uchi-matom, Tynbayeva je zadržala svoju dominaciju, efikasno se suprotstavila i postigla još jedan vaza-ari sa tani-otošijem, obezbedivši zlatnu medalju Kazahstanu.

Pobeda Tinbajeve predstavlja ponosan trenutak za Kazahstan, jer 24-godišnja džudoka donosi kući prvu zlatnu medalju na poslednjem grend slemu olimpijskog ciklusa.

Na takmičenjima za bronzanu medalju, Tugce Beder i Firdovsiya Aliyeva učestvovale su u borbi visokog tempa, a Bederovi nemilosrdni napadi na tomoe-zvocanje na kraju su se isplatili kada je obezbedila presudan rezultat u poslednjim sekundama takmičenja, osvojivši svoju četvrtu grend slem nagradu. U međuvremenu, u drugoj bronzanoj medalji došlo je do intenzivnog meča između prevrnutog Buklija i španske džudoke Gomez Antone, a Bukli je pobedila dominantnim prikazom, odbijajući da prizna taktiku svoje protivnice i obezbedi pobedu vaza-ari iz tomo-zvocanja.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.