Endru Tomas Mlugu se nada drugim Olimpijskim igrama

Endru Tomas Mlugu se nada drugim Olimpijskim igrama

Endru Tomas Mlugu (29), koji potiče iz Dar es Salaama u Tanzaniji, pokušava da se kvalifikuje za Olimpijske igre u Parizu i trenutno je na kontinentalnom mestu za svoju zemlju. On nastoji da ostavi svoj trag na međunarodnoj sceni. Mluguovo putovanje u džudo počelo je 2004.

Uprkos tome što se rano suočio sa izazovima, uključujući maltretiranje u školi, Mlugu (njegovo porodično ime) pronašao je utehu i snagu u džudou, sportu koji ne samo da je transformisao njegov stas već mu je usadio i vrednosti discipline i istrajnosti. Pod vođstvom svog trenera, Nevinog Malije, Mlugu je stekao svoje veštine i krenuo putem izvrsnosti.

Mluguova odlučnost i posvećenost urodila je plodom dok je predstavljao Tanzaniju na brojnim prestižnim platformama, uključujući Olimpijske igre u Riju 2016. godine, gde je prvi put predstavljao svoju zemlju u ovoj fazi u kategoriji -73 kilograma. Iako se suočava sa oštrom konkurencijom, Mluguovo učešće u događajima kao što su Igre Komonvelta u Glazgovu 2014.

Jedan od najzapečatljivijih uspeha Mlugua postigao je na Afričkom openu Dakar 2023. godine, gde je obezbedio srebrnu medalju u kategoriji do -73 kilograma, nagoveštavajući svoje pojavljivanje kao strašan takmac u afričkim džudo krugovima. Njegov zvezdani nastup privukao je pažnju i divljenje, motivišući ga da teži još većim visinama u tom sportu.

Inspirisan džudo legendom Tošihikom Koga, dvostrukim osvajačem olimpijske medalje poznatom po besprekornoj tehnici, Mlugu teži da oponaša uspeh svog idola i ostavi trajan trag. Njegovo omiljeno bacanje je naravno Koga’s seoi-nage. Da bi postigao, on je svako malo u kampu za obuku kao sada u Francuskoj, u blizini Ruana.

Možda ćemo videti zatvorsku kancelariju u akciji po drugi put na Olimpijskim igrama. Njegov Tiktok račun će samo rasti, u ovom trenutku on ima 39.000 sledbenika, više nego što bilo koje džudo mesto može da podnese.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.