Kineski sportisti žele da pišu istoriju u Kazahstanu

Kineski sportisti žele da pišu istoriju u Kazahstanu

Kineski sportisti čekaju Grend slem Qazaqstan Barysy gde će Xu Shiyan braniti prošlogodišnju titulu. Kineska atletičarka osvojila je 14 titula od prvog Grend slema u istoriji u decembru 2008. Poslednji je bio u Taškentu ove godine za Su Hsin koji će se i ovog vikenda takmičiti u istoj kategoriji +78kg kako bi sakupio dragocene bodove za olimpijske kvalifikacije.

Ksu je osvojila dva Grend slema u karijeri i može da izjednači prvoplasiranu Jang Ksiuli koja je sakupila tri titela (2008-2010) u svojoj težini klase -78 kilograma. Teškaši +78 kilograma imaju reputaciju u svetu džudoa koji osvaja 9 od 14 Grend slem titula. Wen Tong, Sisi Ma, Shiyan Xu i Xin Su osvojili su dva Grend slema, Song Yu jedan.

Na IJF Svetskoj turneji, koja uključuje IJF World Masters i Grand Prix takmičenja, Kina je osvojila 19 titula, ponovo olimpijska šampionka 2008.

Ksunzhao Cheng je bio jedini čovek koji je osvojio zlatnu medalju na Svetskoj džudo turu, na Grend slemu u Parizu 2017. Ostvario je da osvoji olimpijsku medalju 2016. u svojoj klasi -90 kilograma.

Kina je u dugoj istoriji od 1964. godine sakupila 25 olimpijskih medalja (devet šampiona). Ksian Dongmei je bez sumnje bio najuspešniji osvajač olimpijske titule 2004.

Uprkos prošlogodišnjoj tituli u Kazachstanu za Xu Shiyan, kineski sportisti imaju iskustva u pobedi. Ju Song je osvojio svetsku titulu u Astani 2015. godine, a tri atletičara su 2013. osvojila titule vojnog sveta u Astani.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.