Može li Gruzija da dominira tabelom medalja na Olimpijskim igrama u Parizu?

Može li Gruzija da dominira tabelom medalja na Olimpijskim igrama u Parizu?

S tim što se Olimpijske igre 2024.
Međutim, vodeći put ka evrima bila je Gruzija, istočnoevropska nacija koja nastavlja da raste u ugledu na svetskoj sceni. Mogu li da dominiraju na Olimpijadi na isti način kao u Zagrebu?

Istočno obećanje

Uspeh Džudoke iz istočne Evrope naravno nije iznenađenje.

Region već godinama uživa uspeh na globalnoj sceni, bilo na Olimpijskim igrama ili Svetskom prvenstvu, dok su borilački umetnici iz Rusije i susednih zemalja osvojili pojaseve u organizacijama kao što je UFC.

Kvote za klađenje pedija Pauera potvrđuju da se očekuje da islam Makačev i Khamzat Chimaev, dve MMA zvezde koje su sinonim za region, pobede u svojim sledećim UFC izlascima protiv Dastina Poarija i Roberta Vitakera.

Kalkulator kvota otkriva da bi opklada od 10 dolara na pobedu paru donela profit od 2, odnosno 5,50 dolara, takva je njihova očekivana dominacija.

Gruzija je, naravno, bila deo Sovjetskog Saveza tokom Olimpijskih igara od 1952. do 1988. godine, pre nego što su se pridružili ‘ujedinjenom’ timu – koji je uključivao Rusiju, Ukrajinu, Belorusiju i još mnogo toga – za Olimpijske igre u Barseloni 1992.

Takmičili su se kao nezavisna nacija prvi put u Atlanti 1996. od kada je osvojio 40 medalja na Olimpijskim igrama – od kojih je 12 došlo u Džudou, uključujući zlato za Zurab Zviadauri (2004), Irakli Cirekvidze (2008), izvanredni Laša Šendatuašvili (2012) i Laša Bekauri (2020).

Gruzija je osvojila četiri džudo medalje, sve ispričano, u Tokiju, ali ne bi bilo iznenađenje da ovog leta znatno dodaju na to u Parizu.

Zlatni prospekt

I muška i ženska reprezentacija u Parizu biće prepune talenata – zaista, gruzijski selekcioni panel dočekaće neke teške odluke u nekim kategorijama težine.

Naizgled siguran u plasman u reprezentaciju biće Vazha Margvelašvili, novokrunizovani šampion Evrope sa 66 kilograma. On će se suočiti sa obeshrabrujućim zadatkom da svrgne aktuelnog šampiona u polulakoj kategoriji Hifumi Abea u Parizu, mada će bar sa puno samopouzdanja 100 ljudi ekonomisati na Olimpijadu posle svog podviga u Zagrebu.

Luka Maisuradze će, međutim, biti poraz za reprezentaciju Gruzije. Ovaj 26-godišnjak je aktuelni svetski šampion u srednjoj kategoriji, a prethodni uspesi na Evropskom prvenstvu samo su poslužili da zacementiraju njegov status jednog od najboljih na planeti. Ali njegova doping suspenzija će ga držati van akcije.

U vreme pisanja teksta, Gruzija je imala najmanje jednu kvalifikaciju u svakoj od sedam različitih kategorija muške težine na Letnjim olimpijskim igrama – samo nekolicina drugih zemalja, uključujući domaćine Francusku i sve žešći Brazil i Japan, mogu da polažu pravo na to.

Postojaće minimum tri divizije u kojima i Gruzija ima nade za žensku medalju, tako da će se Džudo – pored dizanja tegova – sigurno pokazati kao velika šansa nacije da pokupi još olimpijskih medalja.

Pa mogu li da vode evropu na svetskoj sceni?

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.