Review Grend slem Dušanbe in džudo minded Tadžikistan

Review Grend slem Dušanbe in džudo minded Tadžikistan

Tri zemlje koje su dominirale na ovom prvom grend slemu u Tadžikistanu, onom pre Svetskog prvenstva u Abu Dabiju 2024, su Švajcarska, Austrija i Italija. Ne radi se o tome da ova tri naroda nisu džudo nacije, sasvim suprotno i to su već dokazali u više navrata, ali im se ovaj turnir posebno nasmejao, uz individualne nastupe koji služe ishodu grupe.

Sto odsto švajcarsko finale prvog dana na -52 kilograma, pobeda svetskog šampiona Nilsa Stumpa drugog dana i finale Danijela Ajha poslednjeg dana završava turnir velikog intenziteta za švajcarsku džudoku, koji se pozicioniraju kao autsajderi po izboru, ili čak favoriti, za velike događaje koji dolaze.

Austrija napušta Dušanbe sa osećajem dobro obavljenog posla, posebno tokom drugog dana takmičenja u kojem je austrijska himna dva puta odzvanjala u glavnom gradu Tadžikistana, na tri finala.

Italija je treći dan visokog kvaliteta imala sa titulama Pirelija i Tavana, sa -100 kilograma odnosno +78 kilograma, koji su dominirali takmičenjem sa velikim panahom.

Četvrto mesto Tadžikistana na rang listi nacija takođe naglašava sve napore koje je poslednjih godina uložio zemlja domaćin ovog grend slema. Sa sedam osvojenih medalja tokom tri dana takmičenja, Tadžikistan može da bude ponosan. Ovaj ponos je podeljen sa publikom čiji smo kvalitet i fer-plej imali priliku da istaknemo nekoliko puta. To mogu da dele i organizatori takmičenja koji su nesumnjivo uspeli u prelasku sa Gran prija na grend slem.

Ne možemo da zaključimo ovaj džudo vikend, a da ne pomenemo poslednje finale dana u kojem je Tedi Riner (FRA) bio protiv nacionalnog heroja Temura Rakhimova (TJK), koji je poslednji put zapalio stadion. Ako je jedanaestoseljeni svetski šampion i dvostruki olimpijski šampion izašao kao pobednik, još jednom je cela zemlja bila ta koja je bila iza svog šampiona i takođe u potpunosti cenila učinak Francuza, sa džudoom kao što volimo da vidimo.

Za manje od nedelju dana Svetska džudo turneja će se zaustaviti u Kazahstanu na poslednjem grend slemu olimpijskog kvalifikacionog perioda.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.