Mansur Lorsanov osvojio drugi Grend slem u karijeri

Mansur Lorsanov osvojio drugi Grend slem u karijeri

U kategoriji do -90 kilograma na Grend slemu u Dušanbeu, neutralni atletičar Mansur Lorsanov iskoristio je priliku da obezbedi olimpijsku kartu. U poslednjem obračunu protiv otpornog češkog atletičara Davida Klamerta, akcija je od starta bila intenzivna. Pošto su obe džudoke pokazale veliku odlučnost, meč je ušao u zlatni rezultat sa po jednim šidom. Ishod je visio u ravnoteži, pošto je Klamert pokušao ko-soto-gake, samo da bi se Lorsanov briljantno suprotstavio, vozeći protivnika na svoju stranu za odlučujući vaza-ari i stegavši zlatnu medalju posle neizvesnog perioda.

Bivši svetski šampion Nemanja Majdov (SRB) ušao je u takmičenje kao nosilac broj jedan, sa ciljem da obezbedi vitalne bodove za olimpijske kvalifikacije. Međutim, uprkos jakoj poziciji, u ranoj fazi poražen je od Davida Klamerta (CZE) i tako se izborio za srebrnu medalju.

Klamertov put do finala bio je obeležen jasnim momentumom, uključujući taktičku pobedu nad domaćinom Muhamedonom Abdujalilzodom u polufinalu. U međuvremenu, Majdov se suočio sa Jujeop Hanom (KOR) u meču za bronzanu medalju, ali je tri puta kažnjen, što je na kraju priznalo pobedu korejskoj džudoki.

Za Teodorosa Tselidisa (GRE) bio je to izazovan dan, ali je ipak imao priliku da prisvoji podijum završnicu. Suočavajući se sa Muhamedonom Abdujalilzodom (TJK) u meču za bronzanu medalju, Tselidis je u početku delovao spremno za uspeh svojim tokui-vazom koji mu je zaradio vaza-ari. Međutim, Abdujalilzoda se okupio, izvrgavši nisku tehniku tsuri-gošija za pobedu u iponu, obezbeđujući svoju prvu međunarodnu medalju i ključne plasmane.

Uprkos razočaranju, Tselidis je pokazao svoj potencijal ranije na turniru, pobedivši Samija Čoučija (BEL) pre nego što ga je u narednoj rundi eliminisao Juyeop Han (KOR). Iako se takmičenje nije završilo onako kako se nadao, Tselidis je i dalje rešen da nastavi svoj uspon na svetskoj rang listi.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.