Drugo Grend slem zlato za samouverenu Austrijanka Lubjanu Piovešanu

2024_bakugs_lubjana_piovesana

Grend slem Dušanbe U63 kilograma bio je meta Lubjane Piovesane iz Austrije koja je počela na vrhu lista, ali nije imala lak period. U finalu, seme broj jedan nikada nije izgledalo kao da je u opasnosti. Jedan vaza-ari sa dobro ovremenjenog levog seoi-otošija bio je dovoljan da zapečati pobedu i zlatnu medalju vrednu 1000 poena na penal Grend slemu ovog olimpijskog ciklusa za Austrijanca. Zlato ide Piovesani, a srebro neutralnom atletičaru Daliju Liluašviliju (AIN).

Piovesana je počela bajom u prvoj rundi, što je dovelo do takmičenja u drugom kolu protiv Askilašvilija (GEO), takmičara od kojeg je izgubila poslednji put kada su se borili. Ovog puta je ipak bilo drugačije i Austrijanac je komotno odneo pobedu pre nego što je zaronio u toplu vodu protiv Badurove (AIN).

Na prvom takmičenju za bronzanu medalju borili su se Belkadi (ALG) i Kabana Perez (ESP) nakon što je Alžirac u repeši poslao Badurovu. Za osvajača zlatne medalje na prošlomesečnom Afričkom prvenstvu, medalja bi za nju bila prva na grend slem nivou sa 31 godinom, ovo će verovatno biti njen poslednji olimpijski ciklus i tako je došla u formu baš u pravom trenutku. Sa još više od minuta na satu uzvratila je španskoj džudoki tani-otošijem i postigla gol vaza-ari, inteligentno upravljajući ostatkom takmičenja, ne gubeći glavu pod pritiskom zadivljujuće osvojene medalje. Bila je to bronza za Belkadi, na kraju, i respektabilno 5. mesto, takođe dolazi sa vrednim poenima, za Kabanu Perez.

Druga bronzana medalja otišla je ili u Hrvatsku ili Italiju sa Oberanom ili Rusom. Hrvatica je izvršila veliki pritisak na svog protivnika nudeći Rusou dva penala ranije na takmičenju. Još jedan i po minut do kraja, brza promena pravca je neuravnotežena Ruso i ona je sletela prema zadnjem sedištu ali sa obe ruke dole iza sebe. Postignut je pogodak vaza-ari i odmah je usledio Rusoov 3. šido. Oberan je pobegla sa otirača kako bi zagrlila svog trenera, oduševljena medaljom i ukupnim učinkom.

Pobednik Piovesana je rano napravio grešku i uzvratio mu je na vaza-ari, što je primoralo na dramatičnu promenu strategije. Jurnjava za rezultatom je rizična i stresna ali plus je u tome što usavršava cilj i za Piovesanu je svako pravilo dovela u jasan fokus. Odatle je sve dobro uradila i Badurova je kažnjena 3 puta prilično brzo, što je Piovesanu poslalo u polufinale.

U prvom polufinalu Poivesana je bacila Rusoa za ipon sa savršeno plasiranim seoi-otošijem da bi u finale uskočila sa Liluašvilijem koji je svoje polufinale dobio vaza-ari protiv Kabane Perez.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.