Hrvati Katarina Kristo i Iva Oberan bore se za kvalifikacije

Hrvatica Katarina Kristo blizu kvalifikacija za Olimpijadu

Veličanstvenih sedam od osam najboljih finišera na -63kg na Velikoj nagradi Dušanbe 2023. godine ponovo su u Tadžikistanu još jednom gledajući da parira, ili zaista bolje, svojim nastupima drugi put, ali sa samo 14 mesta na svetskoj rang listi koja razdvajaju osam nosilaca, nema garancija za uspeh ni za jednog od njih.

Osvajačica zlatne medalje 2023. godine bila je 22-godišnja Katarina Kristo (CRO) koja je od tada nastavila da se penje na svetsku i olimpijsku rang listu sa srebrnom i bronzanom medaljom na Grend slemovima u Parizu 2024. i Antaliji. Ona dolazi kao četvrti nosilac i trenutno sedi na kontinentalnoj kvalifikacionoj poziciji. Prošlogodišnja osvajačica srebrne medalje Sarai Padilja Gerero (ESP) nosilac je na osmom mestu, ali je jedno mesto iza svoje saigrače i sedmog nosioca Kristine Kabane Perez (ESP) na olimpijskoj rang listi; Ona takođe zauzima kontinentalno mesto kvota. Ni jedni ni drugi ne mogu sebi da priušte omašku ako žele da održe svoje olimpijske snove u životu.

Kristova zemljakinja i osmi nosilac Iva Oberan (CRO) osvojila je jednu od bronzanih medalja u junu prošle godine, ali za sada tek treba da osvoji grend slem medalju u karijeri. Prvoplasirana Lubjana Piovesana (AUT) završila je iza Oberana na 5. Ne možemo isključiti ni drugog i trećeg nosioca, Prisca Awiti Alcaraz (MEX) i Barbaru Timo (POR), mada ni jedan ni drugi nisu uspeli da osvoje medalju svetskog džudo tura ove godine posle po pet pokušaja.

Drugi potencijalni izazivači za pozicije na podijumu doći će u vidu dva puta osvajača WJT medalje Seiko Vatanabe (JPN), petosatnog osvajača grend slem medalja Anrikelisa Bariosa (VEN) i osvajača srebrne medalje Antalije Grend slem 2024 Dalija Liluašvilija (AIN).

profil Katarine Kristo (CRO)

Kristo je počela svoje džudo putovanje sa deset godina, trenirajući pod trenerom Josipom Barićem. Sa zlatnom medaljom na Gran priju Dušanbe 2023. i srebrom na Grend slemu u Parizu 2024. godine, pravi talase u kategoriji do -63 kilograma. Pored atletskih potera, Katarina je studentkinja stomatološke medicine na Univerzitetu Travnik, balansirajući svoju strast prema džudou sa akademskim poduhvatima.

profil Iva Oberan (CRO)

Iva Oberan (1999) rođena u Dubrovniku otkrila je džudo 2004. Ona je bila odlična, osvojivši bronzu na Evropskom timskom prvenstvu 2016. Ponosna je na svoje zlato na Evropskom otvorenom Zagrebu 2021. Trenutno studira komunikaciju sa javnošću i odnose sa javnošću na Univerzitetu u Dubrovniku. Njen uzor je sprinterka Alison Feliks za svoje zalaganje i dostignuća. Bitka sa Kristom je poиela.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.