Jedinstveni dvojnik za Švajcarsku od Stumpa i Kochera

Jedinstveni dvojnik za Švajcarsku od Stumpa i Kochera

Svetski šampion iz 2023. godine Nils Stump (SUI) nedavno se vratio takmičenju posle operacije ramena i bio je pet meseci van, ali se odlično vratio u Dušanbe na Grend slemu sančeći zlatnu medalju u kategoriji U73 kilograma. Domaći borac Behruzi Khojazoda (TJK), koji je prošle godine osvojio srebrnu medalju kod kuće, kvalifikovao se za finale protiv Stumpa.

Finale nije razočaralo. Khojazoda je očigledno štedeo energiju u ranijim rundama dok je stavljao Stumpa pod intenzivan pritisak od prve ‘hajme’. Uprkos tome što je bio zatečen u prvom poluvremenu borbe, Stump je zadržao pribranost i počeo da dominira u zahvaćenim razmenama u drugoj polovini takmičenja. Sa preostalih 20 sekundi, Khojazoda je preterano postigao pokušaj ko-uči-garija i Stump je uzvratio da postigne gol vaza-ari, prešavši pravo u tate-šiho-gatame kako bi održao tadžikistanski konkurent za ipon. Očaj za Khojazodu, treće grend slem zlato za Stumpa.

Za bronzanu medalju Muhamad Džumaev (UZB) osvojio je 19-godišnjeg Enkhtura Jugdergarava (MGL) na prvom takmičenju za medalju. Mongolski je izgledao samouvereno tokom celog dana u onome što je bio njegov prvi seniorski VJT događaj ali je meč završen za samo jedan minut. Džumaev je uzvratio pokušaj uči-mata iz Jugdergarava da postigne gol vaza-ari i prešao u dži-gatam, ali je Mongolac pobegao. Njegovo olakšanje ipak nije dugo trajalo jer je, u narednoj razmeni, Džumaev potom patosio protivnika prelepim ko-uči-garijem iz dva rukava. Sa tim je sebi zaslužio temeljno zasluženu prvu WJT medalju iz samo drugog pokušaja.

Druga bronzana medalja odlučena je između Erdenebajara Batzaja (MGL) protiv Darkhana Koibagara (KAZ). Takmičenje je bilo kavez leve naspram desne bitke, sa vrlo malo jakih napada bilo kog igrača u normalnom vremenu. Prvi veliki napad usledio je u prvoj razmeni zlatnog rezultata, pošto je Batzaja uskočio za o-uči-gari ali je Koibagar uzvratio o-uči-gaešiju da postigne gol Vaza-ari i otme pobedu. Koibagar zarađuje briljantnu prvu WJT medalju po sedmi put pitajući.

Tokom celog dana postojala je opipljiva zabrinutost domaće publike u Teniskoj areni Kasri u drugoj rundi, pošto se činilo da se Khojazoda bori protiv svetskog broja 170 Blimgotov (BRN). Trebalo mu je skoro šest minuta da na kraju odnese taktičku pobedu nad Bahreinom. Ispostavilo se, međutim, da je ovo bila lažna uzbuna, jer je osvajač srebrne medalje na Mastersu u Mađarskoj 2023. tek ulazio u njegov korak. Ponovo je iskoristio svoje vreme u 3. kolu protiv Šajakhmetova (KAZ), postigavši gol vaza-ari sa kružnim ko-uči-garijem sa preostalih 25 sekundi i istrčavši sat na terenu.

U četvrtfinalu Stump se sastao sa osvajačem zlatne medalje Tbilisi Grend slem 2023 Erdenebajar Batzaja (MGL). Khojazoda je samouvereno poslao Mongolca sa jakim tomoe-zvocanjem, postigavši ipon u trećem minutu takmičenja. Njegov polufinalni protivnik bio bi neugašeni Muhamad Džumaev (UZB). Kao i njegovi saigrači Vađijev i Nutfulloev prvog dana, Džumaev je u svojim ranijim takmičenjima prikazao odličan napadački džudo, a vrhunac je bio zapanjujući uki-otoši ipon protiv Džeka Jonezuke (SAD) u njihovom četvrtfinalu. Uprkos impresivnim naporima, nije mogao da se poredi sa iskusnim Khojazodom, koji ga je u poslednjem minutu bacio lukavom joko-gurumom za ipon dok se i sam podizao sa zemlje.

Na kraju je švajcarski svetski šampion bio taj koji je pobedio i osvojio drugu zlatnu medalju u Dušanbeu i treću medalju za Švajcarsku. Nikada do sada na Svetskoj džudo turneji (od 2009. godine) Švajcarska je osvojila dve titule u jednoj disciplini. Fabijen Kočer je u petak pobedila Bintu Ndiaje u svom finalu U52 kilograma u Švajcarskoj. Poslednji put kada je Švajcarska osvojila tri medalje bilo je u januaru 2002.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.