Golden Yoshito Hojo i dalje neporažen u U81kg

Golden Yoshito Hojo i dalje neporažen u U81kg

Zlatnu medalju u muškoj kategoriji U81kg na Grend slemu u Dušanbeu osvojio je Japanka Jošito Hojo. Hojo, bez većih referenci još uvek na međunarodnom kolu, osim pobede na samom početku sezone u Portugalu, uključujući pobede protiv Saeid Mollaei (AZE), Joonhwan Lee (KOR) i Vedat Albayrak (TUR) istog dana.

U današnjem finalu počeo je super jakim kata-guruma napadom Austrijanca Vačida Borčašvilija koji je savršeno kontrolisao Jošito Hojo. Smirena i tiha, japanska džudoka je samo čekala njegov trenutak i došla je tokom sekvence na podu. Kontrolišući savršeno gornji deo tela protivnika, onda je dva puta izvadio nogu. Usledio je prvi vaza-ari koji je završio takmičenje i dao mu drugu pobedu od samo dva učešća na Svetskoj džudo turu. Hojo je neporažen na međunarodnom nivou i to se možda neće zaustaviti u bliskoj budućnosti.

U kategoriji koja je uvek spektakularna i veoma takmičarska, razumno bismo mogli da očekujemo odličan šou. Vačid Borčašvili, koji se probio kroz eliminacione faze. Posle zbogom, poslao je Mohameda Rebâtija (QAT) nazad u svlačionicu preko dva vaza-arija pre kraja vremena. Onda je na red red napravio Tomaš Morales (ARG) i Zaur Dvalašvili (GEO) pre nego što je upropastio poslednje nade Timo Kavelijusa (GER) vrhunskom kata-gurumom za ipon.

Prva bronzana medalja osporavana je između Dimitrija Gočilaidzea (GEO) i Timo Kavelijea (GER). Ako je prvi deo takmičenja izgledao malo neuredno, korak po korak Gočilaidze je preuzeo vođstvo. Prvo je postigao vaza-ari kontranapadom pošto je Kavelijus verovatno mislio da su već na parketu, ali to nije bio slučaj. Drugi pogodak bio je ogroman o-soto-gari pretvoren u tehniku aši-vaze za impresivan ipon. Bronzana medalja bila je za Gohilaidze i Gruziju.

Da bi kompletirali podijum, sastali su se Adam Kopecky (CZE) i Abylaikhan Zhubanazar (KAZ) i tako obezbedili šansu nosiocu broj jedan da mu spase dan. Žubanazar je brzo postigao prvi vaza-ari sa promenom pravca i kata-guruma zaključkom. To je trebalo da bude oštro upozorenje za Kopecky ali to nije bilo dovoljno pošto je Žubanazar primenio potpuno istu strategiju i tehniku malo dalje u takmičenju da bi postigao drugi waza-ari. Abilakhan Žubanazar osvojio je bronzanu medalju.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.