Pobednički niz Džesike Klimkait se nastavlja

Pobednički niz Džesike Klimkait se nastavlja

U veoma očekivanom finalu U57 na Grend slemu u Dušanbeu, Džesika Klimkait iz Kanade i Sara Leoni Sajsik iz Francuske suočile su se u obračunu koji je imao značajne implikacije za njihove olimpijske aspiracije.

Za Sajsique, koja je već obezbedila svoje mesto na Igrama u Parizu 2024, finale je bila prilika da obezbedi ključne bodove za plasman. U međuvremenu, za Klimkait, koja je trenutno druga na svetu, nazire se neizvesnost u pogledu njenih olimpijskih kvalifikacija, a njena saigračica Krista Deguči ima viši plasman. S obzirom da je Deguči odsutna sa takmičenja, Klimkait je ugrabio šansu da uloži svoj zahtev u Dušanbe, znajući da će se njihove uloge preokrenuti u predstojećem takmičenju u Kazahstanu pre nego što se obe džudoke takmiče na Svetskom prvenstvu u Abu Dabiju.

Samo finale je bila tesno osporavana afera, sa Sajsikom koja je pokazivala moć i kontrolu dok je Klimkait ostala precizna i neumoljiva u svojim napadima. Uprkos pritisku njene protivnice, Klimkaitovu agresivnost se isplatila, što je dovelo do toga da Sajsique akumulira penale, a odlučujući treći penal stiže zlatnim rezultatom, čime je Kanađanka obezbedila vrednu pobedu.

S obzirom da je Deguči sledeće nedelje spreman da se takmiči u Kazahstanu, borba za olimpijske kvalifikacije između dvojice saigrača i dalje je intenzivna i neizvesna. Džudo svet će željno iščekivati ishod dok ova dva talentovana sportiste nastavljaju pohod ka mestu na Igrama.

Klimkaitov Grend slem pobednički niz se nastavlja. Dvadesetsedmogodišnjeg džudoka popela se na vrh Grend slem podijuma 14. put uzastopno, na nizu koji je počeo u februaru 2020. To je bila njena 29. medalja na ovom kolu od početka njene blistave karijere.

„Srećan sam što sam na vrhu podijuma, posebno posle mog nedavnog srebrnog mesta u Gruziji. Pobrinuo sam se da budem strpljiv i fokusiram se na detalje u finalu. Drago mi je što je došlo do toga“, rekao je Klimkait.

Klimkait je bio veoma blizu da postigne gol sa dva minuta do kraja propisa. Dva puta je oborila Sizik, ali je Sisique oba puta povratila nogu.

Kanađanka je zbog toga nastavila da napada, a Sajsique, koja je sedma na svetu, snosila je penale dok je pokušavala da se suprotstavi ofanzivcima. Njen treći šido u produžetku stavio je tačku na meč koji je trajao 5 minuta i 29 sekundi.

„Svađe između Džesike i (Sare Leoni) su uvek veoma fizičke, a današnje nije bilo izuzetak. Vremenom je Džesika naučila mnogo o tome kako da se bori sa njom, pa je znala kako da pripremi svoje napade, ne ostavljajući nikakva otvaranja (za Sizik)“, objasnio je selektor reprezentacije Januš Pavlovski, povodom današnje pobede nad zlatnom medaljom.

„Ključno je držati se plana igre i ostati strpljiv. Borba se odugovlačila, ali Džesika je ostala dosledna, i nikada nije skrenula sa svog plana da potvrdi pobedu.“

Za početak turnira Klimkait je pobedio Jaminija Mourju iz Indije iponom. Ona je potom pobedila Majsu Pardajevu iz Turkmenistana i plasirala se u polufinale, gde je izbacila Enkhrilen Lkhagvatogoo iz Mongolije.

„Uvek ima malo nervoze rano u danu. Emocije su na visokom nivou. Njen prvi okršaj, protiv manje poznatog protivnika, bio je malo teži, ali je posle toga došla na pravi put“, dodao je Pavlovski. „Bila je veoma odlučna i znala je šta treba da uradi da bi ostvarila svoje ciljeve za danas. Imala je odlično držanje na tatamisu, što joj je omogućilo da se odlično uhvati i svede greške na najmanju moguću stvar. Bio je to sjajan džudo!“

Sara Leoni Sajk, takođe posle poraza u prvom kolu, postigla je pogodak za Vaza-ari sa ko-uči-garijem protiv Ozlema Yildiza (TUR) pre nego što je zaključila sa zastojem. Potom je zakačila Minu Libeer (BEL), uprkos dobroj odbrani i uništila Tonjolovu nadu u finale nešto kasnije.

Prvi konkurs za bronzanu medalju bio je između Majse Pardajeve (TKM) i Veronike Toniolo (ITA). Posle veoma izbalansiranog meča u kojem je samo jedan šido dat Pardajevu, Toniolo je postigao pogodak za vaza-ari sa samo dve sekunde do kraja. Bronzana medalja dodeljena je Italiji!

Da bismo kompletirali podijum, morali smo da sačekamo rezultat takmičenja između Mine Libeer (BEL) i Enkhrilen Lkhagvatogoo (MGL). Otišlo se sve do zlatnog poena i odlučeno je trećim penalom koji je dosuđen Liberu posle poslednjeg jakog napada Lkhagvatogooa. Ova bronzana medalja bila je za tim Mongolije.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.