Muhamedsoleh Quvatov knjige iznenadile pobedu Tadžikistana

Muhamedsoleh Quvatov knjige iznenadile pobedu Tadžikistana

Kategorija U60 kilograma na Grend slemu Dušanbe 2024. godine počela je uzbudljivim obračunom na dan otvaranja. U očaravajućem finalu, Muhamedsoleh Quvatov se suočio sa Magžan Šamšadinom. Rani penal protiv Kuvatova doveo je Šamšadina u vođstvo, ali se domaći favorit Kuvatov okupio odlučno. U dramatičnom preokretu događaja, Kuvatov je utemeljio povoljan trenutak, izvršivši spektakularno bacanje hikikomi-gaešija da bi postigao ipon, na oduševljenje oduševljene publike.

Ova pobeda obeležila je prvu medalju Kuvatova na Svetskom džudo turu i približila ga olimpijskim kvalifikacijama. Iako je Šamšadin možda bio razočaran konačnim rezultatom, uspeo je da suzi jaz između sebe i Serikbajeva na olimpijskoj rang listi, što je nesumnjivo značajan uspeh.

Takmičenja za bronzanu medalju bila su podjednako uzbudljiva, s tim što je Saaev obezbedio pobedu nad Gulovim u tesno osporavanom meču. Uprkos ranoj dominaciji Gulova, Saaev se vratio, da bi na kraju postigao vaza-ari dobro izvedenim bacanjem hikikomi-gaešija, što mu je doneo prvu medalju na Svetskom džudo turu. Na drugom takmičenju za bronzanu medalju, Kondo se suočio sa Maksimom Merlinom iz Francuske. Kondovi eksplozivni napadi uči-mata zadržali su Merlina u defanzivi, a u završnim sekundama Kondo je kapitalizovao Merlinski pokušaj tani-otošija, uzvrativši mu iponom da prisvoji svoju drugu grend slem medalju.

U konkurenciji je zabeležena i strateška pobeda Šamšadina nad Mahmadizodom u ranim rundama, s tim da je Šamšadin obezbedio pobedu neobičnim bacanjem kata-guruma. Šamšadin se u četvrtfinalu suočio sa Anđelom Pantanom iz Italije, a posle napetog meča Šamšadin je kapitalizovao neuspeli napad Pantana, obezbedivši pobedu kuzure-kami-šiho-gatame samo nekoliko sekundi pre kraja takmičenja.

Ukupno gledano, kategorija -60 kilograma na Grend slemu u Dušanbeu pokazala je izuzetnu veštinu i odlučnost svih takmičara, oduševivši publiku i postavljajući uslove za uzbudljiv turnir.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.