MOK najavio olimpijski tim za izbeglice za Pariz 2024.

MOK najavio olimpijski tim za izbeglice za Pariz 2024.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zvanično je predstavio Olimpijski tim za izbeglice za predstojeće Olimpijske igre u Parizu 2024. Među 36 sportista izabranih iz raznih zemalja i pozadina, šest je džudoka koja je dala svoj trag na Svetskoj džudo turi.

Odabrani džudo sportisti uključuju:

Mohammad Rashnonezhad (-60kg)

Muna Dahouk (-57kg)

Arapski Sibghatullah (-81kg)

Nigara Shaheen (-63kg)

Adnan Khankan (-100kg)

Mahboubeh Barbari Zharfi (+78kg)

Ovi sportisti borili su se i na prostirci i van nje za priliku da se takmiče na velikoj sceni Olimpijade.

Izražavajući svoju toplu dobrodošlicu, predsednik MOK-a Tomas Bah izjavio je: „Želimo vam dobrodošlicu u Tim MOK-a za izbeglice raširenih ruku i srca u pravom olimpijskom duhu solidarnosti, mira i izvrsnosti. Čestitam!“

Muna, jedna od odabranih sportistkinja, podelila je svoju radost rekavši: „Imam sreću koju ne mogu da objasnim. Tako sam srećna i ponosna na sebe i sve izbegličke sportiste. Vidimo se uskoro u Parizu.“

Olimpijski tim za izbeglice sastoji se od sportista iz 11 različitih zemalja porekla i trenutno ih je domaćin 15 različitih Nacionalnih olimpijskih komiteta. U Parizu će se takmičiti u 12 različitih sportova, uključujući džudo, plivanje, atletiku, badminton, boks, lomljenje, vožnju kanua, biciklizam, snimanje, tekvondo, dizanje tegova i rvanje.

Ovo nije prvi put da je svet svedok elastičnosti i talenta izbegličkih sportista na Olimpijadi. Prvi izbeglički tim debitovao je u Riju 2016. godine, a takmičile su se dve džudoke. Sada, pet godina kasnije, pun mešoviti tim ponovo će krasiti olimpijsku pozornicu u francuskoj prestonici.

Kako se Olimpijske igre u Parizu 2024. bliže, radujemo se što ćemo se doci do svakog člana Olimpijskog tima za izbeglice i njihovih inspirativnih priča. Ovi sportisti služe kao pravi predstavnici elastičnosti, nade i jedinstva, inspirišući milione ljudi širom sveta svojom odlučnošću i hrabrošću.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.