Uzbudljive bitke na Afričkom džudo šampionatu u Kairu

Uzbudljive bitke na Afričkom džudo šampionatu u Kairu

Afričko prvenstvo u džudou prošlog vikenda u Kairu, u Egiptu, obezbedilo je platformu za ushićenje konkurencije i pokazalo talenat u usponu unutar kontinenta. Zemlja domaćin Egipat obezbedio je pobedu u poslednjem muškom finalu kada je Mohamed Aborakia trijumfalno izašao protiv Alžiraca Mohameda El Mehdija Lilija.

Takmičenje između Alžira i Egipta, obe poznate džudo nacije, bilo je intenzivno, a Egipat je obezbedio još dve podijumske završnice od svojih alžirskih kolega. Iza vodećih zemalja, Maroko i Tunis takođe su pokazali žestoku odlučnost, s tim što je Maroko osvojio treće mesto sa jednom srebrnom i jednom bronzanom medaljom više od Tunisa.

S tim što se na horizontu naziru Olimpijske igre u Parizu, prvenstvo je imalo poseban značaj. Bodovi zarađeni u Kairu nesumnjivo će uticati na listu kvalifikacija za predstojeće Igre. Nekoliko džudoka je prikazalo performanse koji praktično garantuju njihovo prisustvo u Parizu ovog leta. Među zapaženim pomenima su, između ostalih, Younes Saddiki (MAR, -60kg), Kais Moudetere (ALG, -66kg) i Mariana Esteves (GUI, -57kg), koji su pokazali da mogu da naprave razliku za Afriku na međunarodnom nivou.

Za žene, Oumaima Bedioui (TUN, -48kg), Soumiya Iraoui (MAR, -52kg) i Amina Belkadi (ALG, -63kg) su se pojavile kao šampioni, što je dodatno istaklo dubinu talenta u afričkom džudou. Na prvenstvu je zabeleženo učešće iz 17 zemalja na podijumu, koje pokazuje živahnu i dinamičnu prirodu džudoa širom kontinenta. Zapaženi nastupi uključivali su osvajanje bronzane medalje od strane Sajmona Zulua (ZAM) i impresivan rezultat iskusnih sportista kao što su Zouleiha Abzetta Dabonne (CIV) i Assmaa Niang (MAR).

Afričko prvenstvo u džudou ne samo da je proslavilo sport, nego je naglasilo i duh jedinstva i takmičenja unutar afričke džudo zajednice. Dok kontinent nastavlja da neguje i razvija svoj džudo talenat, budućnost afričkog džudoa jarko sija na globalnoj sceni.

Vlad Marinesku, generalni direktor Međunarodne džudo federacije (IJF), pohvalio je Afričko prvenstvo za okupljanje izuzetnih džudo talenata i strastvenih sportista na putu ka Olimpijskim igrama. On je uputio čestitke Egipatskoj džudo federaciji, vladi i Afričkoj džudo uniji na njihovim naporima u organizovanju uspešne manifestacije koja je privukla skoro 200 sportista iz 34 zemlje.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.