Inal Tasoev jedna veličina prevelika za protivnike

2024_ech_zagreb_3_101_inal_tasoev

U finalu u teškoj kategoriji na Evropskom prvenstvu u subotu prikazan je eksplozivni okršaj dvojice dinamičnih i akrobatskih sportista Gurama Tušišvilija iz Gruzije i Inala Tasoeva iz Azerbejdžana. Tušišvili, bivši svetski šampion iz 2018, imao je za cilj da stegne evropsku titulu, ali se zadovoljio srebrom drugu godinu za redom. Kada je borba počela, Tasoev, aktuelni svetski šampion, preuzela je kontrolu snažnim stiskom na pojasu, što je navelo Tušišvilija da odgovori niskim pokušajem uči garija. Međutim, Tasoev je vešto uzvratio podizanjem noge i prevrtanjem preko tehnike, demonstrirajući svoju izuzetnu veštinu na prostirci.

Izuzetna doslednost Inal Tasoeva bila je obeležje njegove putanje karijere. Od aprila 2021. godine, u razmaku od 11 turnira, Tasoev je obezbedio pobede u devet takmičenja, uključujući dve titule Evropskog prvenstva, jedno Svetsko prvenstvo i pet Grend slem trijumfa. Uprkos selektivnom učešću, 26-godišnjak nastavlja da vodi svetsku rang listu, naglašavajući svoju izuzetnu veštinu i klasu. Tasoev je u Zagrebu pokazao svoju dominaciju, suočavajući se sa punim redovnim vremenom borbe samo jednom u četiri borbe, protiv Marijusa Fizela iz Slovačke, sa ukupnim vremenom otirača od samo 9 minuta i 57 sekundi.

Osvrćući se na svoj učinak, Tasoev je izrazio zadovoljstvo osvajanjem titule, priznajući ogroman izazov koji predstavlja Guram Tušišvili, osvajač olimpijske srebrne medalje iz Tokija. Njihov susret obeležio je peti međunarodni okršaj između njih dvojice, a Tasoev je obezbedio pobedu u četiri od pet susreta. Gledajući unapred, Tasoev je nagovestio potencijalno učešće na predstojećem Svetskom prvenstvu u Abu Dabiju i Olimpijskim igrama u Parizu, ističući svoj fokus na jedan po jedan zadatak kako bi održao svoj uspeh.

U kategoriji do +100 kilograma, osvajač olimpijske bronzane medalje Tamerlan Bašaev iz Azerbejdžana suočio se sa Jirgenom Spijkersom iz Holandije u teškom takmičenju, obezbedivši pobedu drop morote seoi zvocanjem. U međuvremenu, Erik Abramov iz Nemačke prošao je kroz tešku preliminarnu rundu, plasiravši se u takmičenje za bronzanu medalju protiv Marijusa Fizela iz Slovačke. Uprkos dobro uparenom okršaju, Fizel je iskoristio priliku u Ne Vazi da prisvoji pobedu.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.