Briljantno finale između Tcheumeoa i Wagnera odlučeno elastičnošću

Briljantno finale između Tcheumeoa i Wagnera odlučeno elastičnošću

Konačni obračun u ženskoj kategoriji U78 kilograma na Evropskom prvenstvu u Zagrebu bio je ništa manje od spektakularnog, pa je Ana-Marija Vagner iz Nemačke igrala protiv Francuskinje Odri Tumeo. Tcheumeo se, tražeći svoju petu titulu, suočila sa bivšim svetskim šampionom Vagnerom, ciljajući svoje prvo evropsko zlato. U ranoj fazi meča, Vagner je preuzeo inicijativu, primoravši Tcheumeo da prizna dva šidosa.

Međutim, kada je takmičenje ušlo u zlatni rezultat, Vagner je počeo da posustaje, pa je pao plen na Tcheumeo-ovu sezonsku tehniku ashi waza, što je kulminiralo veštom ko uchi gari i o soto gari kombinacijom. Za Tcheumeo, pobeda ne samo da je bila emotivna, nego je obeležila i njenu petu titulu na Evropskom prvenstvu, što je izuzetan uspeh trinaest godina posle devojačkog trijumfa u Istanbulu 2011.

Izražavajući svoje oduševljenje posle pobede, Tcheumeo se osvrnula na svoj put, ističući izazove sa kojima se suočila od poslednje pobede u martu 2023. Uprkos tome što je u četvrtfinalu naišla na ogromne protivnice kao što je branilac titule Alina Böhm i svetski broj jedan Inbar Lanir u polufinalu, Tcheumeo je ostala pribrana i oslanjala se na svoje intuitivne reakcije kako bi još jednom obezbedila titulu. Upitana o svom doslednom nastupu na Evropskom prvenstvu, Tcheumeo je to pripisala svom opuštenom načinu razmišljanja i odsustvu pritiska, s obzirom na njen obiman rekord u osvajanju titule. Ipak, priznala je da nije očekivala da će izaći kao pobednik i da neguje značaj ovog trijumfa.

U međuvremenu, Böhmova potraga za trećom uzastopnom titulom u kategoriji do -78 kilograma je osujećena, iako je uspela da obezbedi bronzanu medalju protiv Jelizavete Litvinjenko iz Ukrajine ranim rezultatom Vaza ari. U drugoj utakmici za bronzanu medalju, aktuelna svetska šampionka Inbar Lanir suočila se sa Patrišom Sampajo iz Portugala, brzo se suprotstavila Sampajio napadu iponskim pogotkom ura na samo 19 sekundi u borbi, obezbedivši joj drugu bronzanu medalju na turniru.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.