Telma Monteiro: Zaostavština izvrsnosti u evropskom džudou

Telma Monteiro: Zaostavština izvrsnosti u evropskom džudou

U živahnoj Areni Zagreb, gde se preko 400 džudoka okupilo na pojedinačnoj manifestaciji Evropskog džudo šampionata Senior Zagreb 2024, izvanredno putovanje jednog sportiste se približilo gorko-slatkom kraju. Telma Monteiro, portugalska džudoka, počastila je tatami poslednji put na tako prestižnom događaju, obeležavajući svoje 18.

Tokom svoje slavne karijere, Monteiro je urezao njeno ime u anale džudo istorije, sakupljajući izuzetnu kolekciju priznanja. Sa šest zlatnih, dve srebrne i sedam seniorskih evropskih bronzanih medalja, ona stoji kao paragon izvrsnosti i posvećenosti u evropskom džudou.

Dok se Monteiro priprema da krene na svoje šesto olimpijsko putovanje, Evropska džudo unija dodelila joj je prestižnu nagradu Za najbolje. Ova čast ne samo da prepoznaje njenu izuzetnu kolekciju evropskih medalja, već i slavi njen duboki doprinos džudou u Evropi.

Primanje nagrade bio je veliki trenutak za Monteiro, što je podstaklo razmišljanje o njenoj izuzetnoj karijeri. „Oduvek sam želela da snimam ploče“, odražava ona, „to nije bilo spontano. Želeo sam to, radio sam za njega i zaista mi je drago što se završilo iznad svih očekivanja: 16 medalja, 6 titula.“

Monteirov uspeh, međutim, nije postignut u izolaciji. Ona priznaje ulogu svog tima i protivnika, pripisujući im zasluge što su je terali da bude bolja. „Svaki jak protivnik me je naterao da poželim da budem bolja“, priznaje ona. „S obzirom da je osvojila 15 evropskih medalja, zaista je posebna.“

Za Monteiro, Evropsko prvenstvo je imalo poseban značaj. „Evropljani su, za mene, uvek bili poseban događaj, jer su za mene evropski, svetski i olimpijski oni koji definišu vašu karijeru“, objašnjava ona. „Uvek sam išao kod Evropljana kao da mi je to poslednja šansa, želeći da osvojim medalju.“

Zaista, Monteirov udar se proteže izvan njene medalje. Ona je iz prve ruke prisustvovala evoluciji evropskog džudoa, od svoje prve evropske medalje 2004. „Mnogo toga se promenilo od moje prve evropske medalje 2004. „Zaista sam srećan što vidim koliko smo se poboljšali i što sam bio deo tog poboljšanja.“

Dok se Monteiro oprašta od Evropskog prvenstva, ona za sobom ostavlja nasleđe izvrsnosti i inspiracije. Od svoje revolucionarne olimpijske bronze u Riju 2016.

Ime Telme Monteiro zauvek će biti sinonim za evropski džudo, svedočanstvo o njenoj nenadmašnom umeću, nepokolebljivoj odlučnosti i istrajnom duhu. Kada kreće na svoje poslednje olimpijske igre, to čini sa ponosom saznanja da je ostavila neizbrisiv trag u sportu koji voli.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.