Inal Tasoev namerava da povrati evropsku titulu u teškoj kategoriji

2024_ech_zagreb_3_101_inal_tasoev

Lider svetske rang liste Inal Tasoev vodi u čoporu sa značajnom razlikom, sa preko 1300 poena više od sunarodnika svetskog šampiona Edija Grande (CUB) i 1500 bodova ispred japanskog kandidata Tatusua Saita. Uprkos tome, konkurencija u ovoj kategoriji i dalje je žestoka, posebno kada je jedna od najvećih džudoka u sportu Tedi Riner (FRA) nameštao svoje viđenje obezbeđivanja svoje treće olimpijske titule.

Riner namerava da nadmaši rekord legendarnog Tadahira Nomure na tabeli za medalje svih vremena, s obzirom da je Nomura stekla olimpijsko zlato 1996, 2000. Međutim, Rinerova kandidatura za nadmoć suočava se sa ogromnim izazovom od Inal Tasoeva, koji je nedavno pobedio francusku superzvezdu u zahvaćenom finalu na Svetskom prvenstvu u Dohi 2023. Tasoeva kombinacija brzine, dinamizma, snage, tehničke veštine i nepokolebljive odlučnosti čine ishod u Parizu neizvesnim, čak i na Rinerovim domaćim terenima.

Ruska džudoka Inal Tasoev imala je zavidnu karijeru, obeleženu brojnim prestižnim titulama i pobedama. Svoj put počeo je tako što je 2017. godine postao juniorski svetski šampion u Zagrebu i ispratio ga nizom impresivnih uspeha. Tasoev je osvojio zlato na Evropskom juniorskom prvenstvu 2017. godine i obezbedio titulu evropskog kadetskog šampiona U18 2015. godine, zajedno sa srebrnom medaljom na Kadet svetskom prvenstvu.

U višim redovima, uspeh Tasoeva je nastavio da cveta. Kao evropski šampion izašao je 2021. godine i stegao zlato na Svetskom prvenstvu 2023. godine, etablirao se kao jedan od najboljih na svetu. Tasoev je pokazao svoju dominaciju osvajanjem Grend slem titula u prestižnim događajima kao što su Pariz, Ulanbaatar, Baku i Abu Dabi.

Pored toga, on je svoju doslednost pokazao obezbeđivanjem zlata na Gran priJu Portugala 2024. i dodavanjem na svoju medalju na Evropskom prvenstvu sa zlatom u Lisabonu 2021. i srebrom u narednoj godini. Tasoevova dostignuća odražavaju njegov izuzetan talenat, posvećenost i veštinu na prostirci za džudo, što ga čini silom na koju treba računati u svetu džudoa.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.