Češka iznenadila Renatu Začovu u poteri za majstorijama na Olimpijadi

Češka iznenadila Renatu Začovu u poteri za majstorijama na Olimpijadi

Češka džudoka Renata Zakova ušao je u istoriju postavši iznenađujući evropski šampion u kategoriji do 63 kilograma. Uprkos tome što je zauzela tek 22. mesto na svetu, Zakova je izašla kao pobednik, pobedivši u finalu Džoanu Van Lišout iz Holandije. Van Lišut je prvobitno preuzeo vođstvo vaza-ari, ali je Zakova odgovorila sode-tsurikomi-gošijem, postigavši ipon i obezbedivši evropsku titulu.

Zahovin put do finala uključivao je pobede nad Alesijom Korao, Magdalenom Krsakovom, Savitom Ruso i braniocem titule Andrejom Leskim. Savet njenog trenera da pokaže svoj uobičajeni džudo pokazao se uspešnim, što je dovelo do njenog istorijskog dostignuća kao prve žene prvakinje Evrope iz Češke.

U mečevima za bronzanu medalju, Hrvatica Katarina Kristo suočila se sa Italijanom Savitom Ruso u uzbudljivom takmičenju koje je osvojilo zlatni rezultat. Uprkos nekoliko pokušaja da obezbedi pobedu, Ruso je na kraju iskoristio priliku i bacio Krista sa uči matom za pobedu. U međuvremenu, šampionKa iz 2023. godine Andreja Leski iz Slovenije borila se protiv Austrijanke Lubjane Piovesane u još jednom intenzivnom okršaju sa zlatnim rezultatom, a Leski je na kraju prevladao vožnjom drop seoi zvocanjem.

Renata Začova, ime sinonim za elastičnost i odlučnost, pravi talase u svetu džudoa. Rođena Budějovice Českéu, Renatino putovanje u džudo počelo Budějovice je 2007. Od tada je postala jedan od najperspektivnijih talenata u ovom sportu.

Do njenog napretka došlo je 2020. godine kada je stekla juniorsku evropsku titulu u Poreču, u Hrvatskoj, pokazujući svoj izuzetan talenat i veštinu na prostirci. Renatin uspeh je nastavio da raste dok je obezbeđila srebro na Evropskom prvenstvu 2018.

Renatini izuzetni uspesi se protežu dalje od evropskog kola. Ona je dala svoj trag na Svetskoj džudo turneji, osvojivši tri bronzane medalje na prestižnim takmičenjima kao što su Gran pri u Tel Avivu, Gran pri Zagreb i Gran pri Portugala. Njeni zvezdani nastupi učvrstili su njen status najuspešnije češke džudoke na Svetskoj džudo turneji od njenog osnivanja 2009.

Sledeći cilj je da se stane na podijum na Olimpijskim igrama, predstavljajući svoju zemlju sa ponosom i čašću. Mimo sopstvenih težnji, Renata gaji želju da se vrati sportu koji voli tako što će postati trener mlađih džudoka, inspirišući ih da ostvare svoje snove i pronađu radost u potrazi za izvrsnošću.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.