Marijana Esteves: Od Lisabona do Gvineje put ka olimpijskim kvalifikacijama

Marijana Esteves: Od Lisabona do Gvineje put ka olimpijskim kvalifikacijama

U svetu džudoa, malo priča je očaravajuće kao 27-godišnja Marijana Esteves. Rođena u Lisabonu (POR), Esteves je otkrila svoju ljubav prema džudou u nežnoj petoj godini. U taj sport ga je uvela njena majka Tereza, koja je verovala da će je to naučiti samoodbrani i nezavisnosti, Esteves se brzo našla privučena disciplinom, izazovom i kamararijama koje joj je džudo nudio. Disciplina je dovela do još jedne afričke titule u četvrtak u Kairu u njenoj kategoriji U57 kilograma.

Pod vođstvom svojih trenera u Fundação Salesianosu, Esteves je razvila svoje veštine i razvila se u strašnu džudoku. Od njenih prvih dana u Colégio Manuel Bernardes do treninga u Campo de Ourique u Colégio Salesianos de Lisboa, Estevesova posvećenost i strast prema tom sportu bili su očigledni svima koji su je poznavali.

Kako je odrastala, Estevesov talenat je procvetao, a ona se ubrzo našla u konkurenciji na najvišim nivoima ovog sporta. Uprkos tome što se suočio sa neuspesima, uključujući povredu ramena tokom Juniorskog kupa u Berlinu 2016. godine, Esteves je istrajao, podvrgnut operaciji i rehabilitaciji kako bi se vratio takmičenju jači nego ikada.

2021. godine, želeći da ponovo oživi svoju strast prema džudou, Esteves je donela hrabru odluku da se preseli u Pariz, u Francuskoj, gde je trenirala sa Selsom Martinsom u SGS-u. Promena sredine pokazala se kao prekretnica za Estevesa, jer je ponovo otkrila svoju ljubav prema sportu i usmerila se ka novim ciljevima.

Jedan od tih ciljeva bio je predstavljanje Gvineje na međunarodnoj sceni. Inspirisana afričkim nasleđem svoje majke i podstaknuta željom za slobodom i samo-otkrićem, Esteves je donela odluku da promeni nacionalnosti i takmiči se za Gvineju. To je bila odluka koja će promeniti tok njene karijere i otvoriti vrata novim prilikama.

Esteves je 2022. debitovala za Gvineju na Afričkom prvenstvu u Oranu, gde je zauzela peto mesto. Naredne godine u istoriju je uљla osvajanjem zlata na istoj manifestaciji u Kazablanci, učvrљжavajuжi svoj status jedne od najboljih dћudoka na kontinentu.

Ali Estevesovo putovanje je bilo daleko od kraja. Godine 2024. još jednom je stekla zlato na Afričkom prvenstvu u Kairu, zadržavši titulu i zasluživši zavidno mesto na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. To je bilo krunsko dostignuće za Esteves, koja je prevazišla nedaće i izazove da dostigne vrhunac svog sporta.

Sa otirača, Esteves je posvećeni student i edukator, koji se bavi doktoratom iz sociologije i sporta na Univerzitetu u Lisabonu. Ona takođe radi kao učiteljica džudoa za malu decu, deleći svoju strast prema tom sportu sa sledećom generacijom sportista.

Estevesovo putovanje do olimpijskih kvalifikacija svedoči o njenoj elastičnosti, odlučnosti i nepokolebljivoj posvećenosti izvrsnosti. Dok se priprema da predstavlja Gvineju na svetskoj sceni, Esteves sa sobom nosi nade i snove jedne nacije, kao i ljubav i podršku svoje porodice, prijatelja i obožavalaca.

Rečima samog Estevesa, „Fokusirajte se na ono što možete kontrolisati da budete ono što jeste stvarajući sopstvene mogućnosti. Ti si љef svog ћivota.“ Sa tim mindsetom koji je vodi, nema sumnje da je Marijana Esteves predodređena za velikana na Olimpijskim igrama 2024.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.