Elvismar Rodrigez ne može da završi treće Olimpijske igre

Elvismar Rodrigez ne može da završi treće Olimpijske igre

Elvismar Rodrigez iz Venecuele, suočila se sa brojnim izazovima tokom karijere. Uprkos tome što je bila u poziciji da se takmiči na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, ona neće predstavljati Venecuelu u diviziji do -70 kilograma. Tokom godina, Međunarodna džudo federacija (IJF) i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) investirali su u njen razvoj, priznajući je kao talentovanu i posvećenu atletičarku. Njeno putovanje uključuje takmičenje na Olimpijskim igrama u Riju 2016. i 2020. i osvajanje bronzane medalje na Olimpijskim igrama mladih u Nanđingu 2014.

Rođena 1997, u Puerto Ordazu u Venecueli, Elvismar Rodrigez je počela svoju džudo karijeru sa devet godina. Prijateljica njene majke Katiuska Santaela, koja je kasnije postala predsednica Venecuelanske džudo federacije, videla je potencijal u mladom Elvismaru i ohrabrila je da se pridruži tom sportu. Trenirajući u sportskom centru Venalum u Puerto Ordazu, brzo je pokazala obećanje i posvećenost džudou.

Elvismar je prvi značajan međunarodni uspeh osvojila na Olimpijskim igrama mladih 2014. u Nanđingu, gde je osvojila bronzanu medalju u kategoriji do -78 kilograma. Ovo ostvarenje postavilo je uslove za njenu budućnost u džudou, ističući njen potencijal kao vrhunskog sportiste. Ona je svoj olimpijski debi imala na Igrama u Rio de Žaneiru 2016. sa samo 19 godina, postavši najmlađa džudoka koja je predstavljala Venecuelu na Olimpijadi, završivši na 17. mestu.

Tokom godina, Elvismar je nagomilao brojna priznanja. Njeni veliki uspesi uključuju osvajanje zlata na Pan Američkim igrama u Limi 2019. Takođe je osvojila više medalja na Pan-Američkom prvenstvu, uključujući srebro 2018. i bronzu 2017, 2019. i 2020. godine. Na Svetskoj džudo turneji sakupila je 19 medalja, a njena najzapeženija pobeda bila je na Velikoj nagradi Budimpešte 2016. Pored toga, učestvovala je na nekoliko Svetskih prvenja, a njen najbolji rezultat je deveto mesto 2021. u Budimpešti.

Elvismar je 2018. dobio pomoć kroz program Olimpijske solidarnosti za obuku na Univerzitetu Tokai u Hiratsuki u Japanu. Ovaj potez označio je značajnu prekretnicu u njenoj karijeri. Trening u Japanu joj je omogućio da usavrši svoje veštine i takmiči se protiv nekih od najboljih džudoka na svetu. Takođe je uronila u japansku kulturu, učeći jezik i težeći fizičkom vaspitanju sa Univerziteta Tokai. Osvrćući se na vreme koje je imala u Japanu, Elvismar je izjavila: „Dolazak u Japan je bila jedna od najboljih odluka koje sam ikada donela.“

Elvismar Rodrigez nije samo ostvareni sportista već i osoba sa bogatim privatnim životom i raznovrsnim interesovanjima. Govori više jezika, uključujući engleski, japanski, portugalski i španski. Njeni hobiji uključuju provođenje vremena sa porodicom i prijateljima, jedenje i spavanje. Elvismar inspiraciju pronalazi od svoje majke Uvilme Ruiz, koja je imala značajan uticaj tokom cele karijere. Njen trener je takođe bio nepokolebljiva podrška, pružajući smernice i motivaciju na svakom koraku. Elvismar je idol kolumbijskoj džudoki Juri Alvear, dvostruki osvajač olimpijskih medalja i šestotimac svetskog prvaka. Ona se divi Alvearu ne samo zbog svojih dostignuća u džudou već i zbog svog karaktera i posvećenosti.

Uprkos tome što se nije takmičila na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, Elvismar je i dalje fokusirana na svoje dugoročne ciljeve. Ona sanja o osvajanju svetskih i olimpijskih medalja i nastoji da to postigne svakodnevnim napornim radom i posvećenošću. Pored toga, ona teži da započne sopstveni biznis i postigne uspeh izvan prostirke za džudo. Njena sportska filozofija, inspirisana Filipijancima 4:13, je „Mogu sve stvari preko Hrista koji me jača“, što odražava njen otporan i pozitivan način razmišljanja.

Avatar photo
O autoru
Nikola Čavić
Nikola Čavić je priznati novinar i trenutni urednik sajta Super Sport. Rođen i odrastao u Srbiji, Nikola je svoju strast prema sportu pretvorio u uspešnu karijeru, sa višegodišnjim iskustvom u izveštavanju o nacionalnim i međunarodnim sportskim događajima. Poseduje izuzetno znanje o različitim sportovima, posebno o fudbalu, košarci i tenisu, što mu omogućava da pruži dubinske analize i originalne sportske priče. Kroz svoju ulogu na čelu redakcije Super Sport, Nikola nastoji da održi visok standard profesionalnosti i tačnosti u sportskom novinarstvu.